Peake (VV): Těm, kdo projeví lítost, zákon zatím nemá co nabídnout

19.09.2011 16:07

Poradní sbor Karolíny Peake poprvé jednal o boji s korupcí

Peake (VV): Těm, kdo projeví lítost, zákon zatím nemá co nabídnout
Foto: Filip Jandourek
Popisek: Vicepremiérka vlády Karolína Peake

Dnes se poprvé sešel poradní sbor předsedkyně Vládního výboru pro koordinaci boje s korupcí. „0d poradního sboru očekávám silné argumenty z praxe pro naplnění protikorupční strategie vlády," řekla šéfka tohoto výboru Karolína Peake (VV).

Hned při svém prvním jednání začal poradní sbor Karolíny Peake zostra. Kromě plánování organizace práce se zabýval hned třemi konkrétními tématy: chystanou novou úpravou financování politických stran, zřízením národní evidence účtů a znovuzavedením institutu účinné lítosti do trestního zákoníku. „Věřím, že od kolegů dostanu významné argumenty pro naplnění vládní protikorupční strategie. Ukazuje se totiž, že vláda tuto strategii sice schválila jako celek, ale je vlažná ke schválení konkrétních bodů. Během několika měsíců by se mělo ukázat, zda si zaslouží přízvisko vláda boje s korupcí," uvedla předsedkyně Vládního výboru pro koordinaci boje s korupcí Karolína Peake (VV).

Vlažnost koaliční vlády se podle Karolíny Peake projevila například při projednávání zavedení centrální evidence účtů „Přitom právě díky takové evidenci by policie měla snazší a rychlejší přístup k informacím, které slouží k vyšetřování korupce. Dnes za tím účelem musí obeslat zhruba 100 institucí a ty mají na vyřízení 30 dní. Vláda však zavedení této evidence neschválila, bohužel i za přispění ministra vnitra," zmínila místopředsedkyně vlády k jednomu z témat dnešního jednání. „Proto jsme se v poradním sboru dohodli, že pošlu ministerstvu financí žádost o doplnění a rozšíření jeho analýzy o garance úplnosti, ochrany proti zneužití i společenské potřebnosti takového registru. To by mohlo pomoci překonat mrtvý bod, na který se jednání o národním registru dostalo, a mohl by se znovu dostat na jednání vlády," dodala Karolína Peake.

Účastníci jednání se shodli na důležitosti i dalšího protikorupčního nástroje, institutu účinné lítosti, který ovšem ministerstvo vnitra také nechce do zákona zavádět. „Možnost vyvinit se ze spolupachatelství může být důležitá pro narušení důvěry při zvažování korupce. Také by mohla pomoct identifikovat osoby, které si o korupci říkají. Problém je, že těm, kdo projeví lítost, zákon zatím nemá co nabídnout," uvedla Karolína Peake.

Při jednání o tématu financování politických stran upozornil Oldřich Kužílek z Otevřené společnosti, že příslušná vládní analýza pracuje pouze s čísly, která uvádějí samy strany a chybí v ní i srovnání se zahraničím. „Myslím, že tyto podněty bychom mohli použít v připomínkovém řízení chystaného zákona o politických stranách," poznamenala k tomu Karolína Peake.

Na práci poradního sboru se účastní zástupci Policie ČR, Nejvyššího státního zastupitelství, Finančního a analytického útvaru ministerstva vnitra, Úřadu na ochranu hospodářské soutěže a nevládních organizací Otevřená společnost a Oživení, přísedícími jsou představitelé Transparency International. „Výbor je desetičlenný, ale není nijak uzavřený.  Chtěla bych do něj operativně přizvat jednotlivé členy podle konkrétních témat, která budeme projednávat," dodala místopředsedkyně vlády Karolína Peake s tím, že její poradní sbor se bude scházet každý měsíc jedenkrát.

Více:
Děláte z církví příživníky, spílají lidovci Peake. Katolík Benda: Mlčte

##PROFIL 1382##


Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Veciverejne.cz

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

Dotace pro zemědělce

Dobrý den, ANO je prý proti tomu, aby získávání dotací pro zemědělce bylo navázáno na ekologické prvky. Zajímá mě proč jste proti? Vychází to z nějakého průzkumu, který dělal irozhlas. Na jednu stranu mi to přijde docela logické, ale nevím teda, co je těmi ekologickými prvky myšleno a zas je fakt, ž...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Nacher (ANO): Půlka lidí se nedožije věku odchodu do důchodu

19:02 Nacher (ANO): Půlka lidí se nedožije věku odchodu do důchodu

Projev na 104. schůzi Poslanecké sněmovny 29. května 2024 k vládnímu návrhu zákona, kterým se mění z…