Pěnička: Šetřit ano, ale šetrně

06.09.2012 9:23

Šetřit v současné špatné ekonomické situaci je nezbytné. Šetření by však mělo být šetrné, nemělo by dopadnout na nejzranitelnější skupiny obyvatel. Mezi nimi jsou i důchodci.

Pěnička: Šetřit ano, ale šetrně
Foto: Archiv
Popisek: Nezávislý kandidát do Senátu Parlamentu ČR pro volební obvod 35 - Jablonec nad Nisou na kandidátce Semiláci.

Změnou výpočtu valorizace důchodů chce ministerstvo práce a sociálních věcí ušetřit přes 47 miliard korun do roku 2015. Dosud měla valorizace důchodů pokrýt sto procent růstu cen a třetinu růstu mezd. Nově by se ale penze měly v příštích třech letech valorizovat jen o třetinu růstu cen a třetinu růstu reálných mezd. Problémem je, že nikdo nedokáže zodpovědně odhadnout, jak se v příštích letech budou tyto dva parametry vyvíjet.

V této chvíli ceny rostou a reálné mzdy klesají. Částka, o kterou důchody vzrostou, zvýšené výdaje seniorů nepokryje. Pokud by se pravidla pro valorizaci nezměnila, průměrná penze by se příští rok v lednu zvýšila o 428 korun. Pokud by však byla přijata pravidla nová, důchod by narostl jen o 156 Kč. Důchodci by tak na vládní šetření doplatili ze všech skupin obyvatelstva nejvíce.

Mgr. Stanislav Pěnička, nezávislý kandidát do Senátu Parlamentu ČR pro volební obvod 35 – Jablonec nad Nisou na kandidátce SEMILÁCI

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Stanislav Pěnička

Radek Rozvoral byl položen dotaz

Neslibujete nesplnitelné?

Opravdu jde ještě změnit migrační pakt, když ho podezřele narychlo EP před volbami odsouhlasil? A jak chcete zrušit green deal? Jsem pro, ale myslím, že je to nereálný slib.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Senátorka Zwyrtek Hamplová: Trestat bezdětné je jasná protiprávní diskriminace

19:02 Senátorka Zwyrtek Hamplová: Trestat bezdětné je jasná protiprávní diskriminace

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k nápadu lidovců zvyšovat bezdětným platbu sociálního…