Poc (ČSSD): Konec ACTA! Rozhodl Evropský parlament

04.07.2012 16:06

Evropský parlament zamítl kontroverzní dohodu ACTA. Proti dohodě bylo 478 europoslanců, jen 39 ji podpořilo a 165 se zdrželo hlasování.

Poc (ČSSD): Konec ACTA! Rozhodl Evropský parlament
Foto: Hans Štembera
Popisek: Pavel Poc

Podle tvrzení hlavního zpravodaje Davida Martina byla dohoda od počátku projednávána netransparentně, bez zapojení občanské společnosti a snahou bylo dohodu schválit ve zrychleném procesu bez účasti veřejnosti. O smlouvě před hlavním hlasování na plénu jednaly také parlamentní výbory (INTA, JURI, ITRE, DEVE, LIBE), které souhlasně vydaly zamítavé stanovisko ke schválení ACTA.

Europoslanec Pavel Poc (ČSSD) dodává: "ACTA je jednoduše paskvil. Zákony se mají dělat jinak. Zákon má připravit vláda nebo v tomto případě Evropská komise a schválit ho má zákonodárný orgán, v tomto případě Evropský parlament. Aby zákonné závazky pro evropské občany vznikaly u stolu, kde se sejde několik amerických firem z oboru biotechnologií a multimédií a prostřednictvím smlouvy se je pokoušely oktrojovat celému světu, to je nehoráznost!"

Ze strany evropské pravice byla snaha hlasování o osudu ACTA odročit, to se však nepodařilo. "Postoj některých takzvaně pravicových kolegů si musí analyzovat a vysvětlit jejich voliči, kteří je do poslaneckých křesel dostali. A jsem naopak potěšen jednotným postojem sociálně demokratické frakce, která od počátku požadovala zamítnutí dohody ACTA."

Problém porušování práv duševního vlastnictví je třeba řešit. Komise však měla nejprve přezkoumat směrnici o dodržování práv duševního vlastnictví (IPRED) a přizpůsobit relevantní právní předpisy EU, než začala o ACTA jednat.

Evropské podniky a evropští spotřebitelé, jejichž organizace nebyly přizvány na jednání neměly žádnou možnost podobu dohody ovlivnit. Takovou možnost neměl ani Evropský parlament, a proto jediné odpovědné rozhodnutí, které mohl učinit, bylo dohodu odmítnout.

"Děkuji všem, kdo se připojili k protestům proti ACTA, která měla být původně tajnou dohodou, o které se občanská společnost neměla dozvědět dřív, než vstoupí v platnost."

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Pavelpoc.cz

Mgr. Jana Zwyrtek Hamplová byl položen dotaz

svobodná média

Dobrý den, fakt byste za obálku na časopisu, která nikoho neuráží někoho hnala k soudu? Kde je pak nějaká svoboda? A třeba Respekt je známý svými obálkami, kde jsou často i karikatury a je používána nadsázka, někdy i černý humor. To jste se už všichni politici zbláznili, že byste chtěli zasahovat do...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Mašek (ANO): Podmínky o jednání o ukončení války se pro Ukrajinu s časem zhoršují

13:04 Mašek (ANO): Podmínky o jednání o ukončení války se pro Ukrajinu s časem zhoršují

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k míru na Ukrajině.