Polanecký (Svobodní): Facka Česku aneb Radičová přesně popsala fungování EU

05.03.2012 5:44

Dosluhující slovenská premiérka svým bonmotem o tom, že Česká republika dostane od Evropské unie facku, neboť se společně s Británií nepřipojila k paktu o rozpočtové odpovědnosti, velmi trefně a možná nevědomky popsala, na jakých základech unie stojí a padá.

Polanecký (Svobodní): Facka Česku aneb Radičová přesně popsala fungování EU
Foto: red
Popisek: Logo Strany svobodných občanů

Základy to jsou opravdu velmi pochybné a chatrné. Podobají se tekoucím pískům, neboť formálně zakotvená (často absurdní) pravidla platí pouze, pokud to vlivným hráčům vyhovuje. Evropští politici velmi rádi strkají hlavu do těchto písků. Případ další bezcenné regulace, tentokrát tzv. rozpočtové odpovědnosti, která určuje de facto ztrátu poslední špetky autonomie státní moci v jednotlivých zemích, není ničím jiným.

 Není to případ první ani poslední svého druhu. Většina předlužených zemí bude ještě více předluženým kázat, jak se mají chovat. Příslovečné „zloděj křičí chyťte zloděje“ zde však úplně neplatí, neboť rozhodující síly Evropy toto pokrytecké mentorování hodlají aplikovat i na země, které prozatím nejsou v tak katastrofální fiskální kondici (např. poměr státní dluhu k HDP je v Německu zhruba dvojnásobně velký oproti České republice).

 Evropská unie resp. její vlivní členové a samotné její instituce naznačují, jak funguje výměna  názorů a svobodná vůle jednotlivých jejích členů. Ostatně nám to již v minulosti mnohokráte ukázala v případě rozličných národních referend či jiných hlasování, kdy se alternativní názor jednoduše nepřipouštěl a vyžadoval opakované revidování až do doby, než rebelující konečně „prozřel“.

 Ano, možná má premiérka Radičová pravdu. Možná dostane Česká republika facku za svojí autonomní a logickou opovážlivost. Možná ale nebude tak dlouho trvat a budou létat facky druhým směrem. Ode všech a naráz .

Jan Polanecký

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Svobodni.cz

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Rozvoral (SPD): O petice hnutí SPD je mezi občany po celé republice neustále velký zájem

6:23 Rozvoral (SPD): O petice hnutí SPD je mezi občany po celé republice neustále velký zájem

Jsme jedním z prvních politických subjektů, který začal hned od svého vzniku hájit ve velké míře opr…