Premiér Nečas: ČR a Sasko prohlubují spolupráci

07.12.2012 21:17

Premiér České republiky Petr Nečas se setkal s ministerským předsedou Svobodného státu Sasko Stanislawem Tillichem, který navštívil ČR u příležitosti 20. výročí podpisu Společného prohlášení o vzájemné spolupráci.

Premiér Nečas: ČR a Sasko prohlubují spolupráci
Foto: Hans Štembera
Popisek: Premiér Petr Nečas

Premiér Petr Nečas na tiskovém brífinku připomněl, že s žádným evropským regionem nemá Česká republika tak intenzivní spolupráci jako je tomu právě se Saskem. Se svým saským protějškem jednali o propojení dopravních sítí a splavnosti Labe. Pozornost věnovali i školské problematice. „Vzhledem k průmyslovému charakteru České republiky považujeme za velmi inspirativní německý model tzv. duálního vzdělávání pro přípravu technických odborníků,“ prohlásil premiér Nečas. Ministerský předseda Tillich zase ocenil společné úsilí o vybudování vysokorychlostní železniční tratě Praha-Drážďany-Berlín.

Saský premiér následně zamířil do Černínského paláce, kde hovořil s prvním místopředsedou vlády a ministrem zahraničních věcí Karlem Schwarzenbergem. Oba politici poté odjeli na německé velvyslanectví, kde ministr Schwarzenberg obdržel Saský řád za zásluhy.

Vyvrcholením návštěvy ministerského předsedy Saska v ČR bylo večerní slavnostní setkání v Lichtenštejnském paláci na oslavu 20 let spolupráce mezi ČR a Svobodným státem Sasko.

Spolupráce mnoha podob

Již dvacet let funguje česko-saská mezivládní pracovní skupina pro přeshraniční spolupráci. ČR se zároveň stala největším vývozcem do Saska. Obrat vzájemného obchodu se od roku 2003 takřka ztrojnásobil. Intenzitu vztahů mezi ČR a touto sousední německou spolkovou zemí dokládá i vysoká četnost setkání ústavních činitelů.

ČR a Sasko úspěšně kooperují v důležitých oblastech energetiky a dopravy. V lednu 2013 bude zprovozněn plynovod Gazela, který povede plyn z česko-saského pomezí do českého vnitrozemí a dále do Bavorska. Po obou stranách společné hranice se také nacházejí ložiska hnědého uhlí. V říjnu 2011 podepsali premiér Nečas a ministerský předseda Tillich prohlášení o společných záměrech, ve kterém je deklarován zájem obou stran o sdílení zkušeností s jeho efektivním a ekologickým využíváním.

Obdobně spolupracují obě země na celoevropsky významných dopravních projektech. K právě dokončovanému dálničnímu spojení Praha – Drážďany by v budoucnu měla přibýt ještě vysokorychlostní železnice.

Podporována je i spolupráce vědeckých institucí, například Technické univerzity v Drážďanech a ostravské Vysoké školy báňské.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Vlada.cz

Ing. Věra Kovářová, MIM byl položen dotaz

věk dožití ve zdraví

Sama zde píšete toto: ,, V roce 2017 byl obvyklý věk dožití ve zdraví u mužů 61 let a u žen 62 let.“ Jak ale tedy vysvětlíte, že vy prosazujete odchod do důchodu déle, a to třeba i o 5 a více let?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Fiala (SPD): Nová nizozemská vláda výrazně zpřísní svou azylovou politiku

6:16 Fiala (SPD): Nová nizozemská vláda výrazně zpřísní svou azylovou politiku

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k azylové politice nové nizozemské vlády.