Premiér Nečas: Dva roky vlády jsou za námi

14.07.2012 13:18

V pátek uplynuly dva roky od jmenování vlády, proto je čas na bilanci její práce. Strukturální reformy, ať už v důchodovém, sociálním nebo zdravotním systému, jsou nezbytné a dnes jen doháníme to, co bylo zanedbáno v minulosti v době příznivějších ekonomických podmínek.

Premiér Nečas: Dva roky vlády jsou za námi
Foto: Ladislav Carda
Popisek: Premiér Petr Nečas se vyjadřuje ke krizi vzniklé odtržením Karolíny Peake od Věcí veřejných

Úvodem bych rád zmínil, že přes různé politické a mediální turbulence - včetně posunu v koaličním půdorysu - vláda intenzivně pracuje a do této doby schválila většinu svých programových záměrů. Trochu strohé statistiky: K dnešnímu dni prošlo minimálně 3. čtením v Poslanecké sněmovně nebo bylo splněno nelegislativně více než 60 procent bodů z Programového prohlášení vlády. Celkem 166 vládních návrhů do této doby prošlo parlamentním legislativním procesem a bylo publikováno ve Sbírce zákonů (nebo budou v nejbližší době publikovány). Žádný vládní návrh zákona nebyl v Poslanecké sněmovně zamítnut nebo vrácen k dopracování.

Klíčové je pro vládu snižování tempa zadlužování veřejných rozpočtů tak, abychom v příštím roce dosáhli deficitu pod 3 procenta HDP. Naším hlavním záměrem je každoroční postupné snižování schodků veřejných rozpočtů, a to i přes komplikovanou ekonomickou situaci v Evropě. Rozpočtová odpovědnost je dnes nutností, kterou se musí řídit všechny státy, ať už v nich vládnou jakékoli vlády. Na každý odklon od tohoto kurzu by negativně reagovaly zahraniční finanční trhy i mezinárodní instituce, což by mohlo v krátké budoucnosti přinést mnohem větší ekonomické problémy. Proto jsou nutné reformy, proto jsou nezbytné úspory, i když se často nejedná o populární kroky.

Podíl úspor na snižování schodků veřejných rozpočtů přitom dosahuje dvou třetin proti třetinovému podílu na straně příjmů. Stát šetří v první řadě u sebe. Objem mezd ve státní správě klesl o 10 procent a výdaje jednotlivých ministerstev klesnou podle výhledu do roku 2014 až o více než 50 procent. Složenou daňovou kvótu přitom nechceme zvyšovat a hodláme ji udržet kolem 34,5 procenta.

Strukturální reformy, ať už v důchodovém, sociálním nebo zdravotním systému, jsou nezbytné a dnes jen doháníme to, co bylo zanedbáno v minulosti v době příznivějších ekonomických podmínek. Tolik medializovaný boj proti korupci nevidíme v siláckých prohlášeních, heslech a kampaních, ale v trpělivé a postupné nápravě dlouho zanedbávaného prostředí veřejných zakázek. Nejde přitom jen o omezení korupčního prostředí, ale i o znatelné úspory ve veřejných rozpočtech, které se už v poslední době projevují.

Před vládou je celá řada dalších úkolů. Například reforma vysokého školství a vědy a výzkumu nás teprve čeká. Úspornou politiku chceme přitom do budoucna doplnit takovými kroky na podporu růstu, které nepůjdou proti snaze omezit zadlužování státu.

Dva roky vlády jsou za námi. Jsou to dva roky často zásadních změn, ke kterým předchozí vlády neměly odvahu. Vláda nadále hodlá v naplňování programového prohlášení pokračovat a za jeden z hlavních úkolů považujeme vysvětlovat a zdůvodnit tyto podle našeho názoru nezbytné kroky široké veřejnosti.  

 

Petr Nečas

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Vlada.cz

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministr Blažek: Snížení rizika zpronevěry peněz z advokátní úschovy

10:04 Ministr Blažek: Snížení rizika zpronevěry peněz z advokátní úschovy

Ministerstvo spravedlnosti aktuálně diskutuje opatření ke snížení rizika zpronevěry peněz z advokátn…