Premiér Nečas: Nepodporujeme jednostranné uznání Palestiny

16.09.2011 9:20

Premiér jednal v Jeruzalémě s předsedou izraelské vlády Benjaminem Netanjahuem.

Premiér Nečas: Nepodporujeme jednostranné uznání Palestiny
Foto: Hans Štembera
Popisek: Premiér Petr Nečas

Cílem dvoudenní návštěvy české vládní delegace v čele s premiérem Petrem Nečasem je další zintenzivnění partnerství a konkrétní spolupráce České republiky a Státu Izrael, zvláště pak v oblasti vědecko-technické spolupráce, výzkumu, vývoje a inovací.

Předseda české vlády po společném jednání zdůraznil především vynikající, silné a stále se prohlubující vztahy, které se po čtyřicetiletém přerušení po dobu totalitní vlády v Československu, dokázaly velmi rychle obnovit.

Nyní je pro Českou republiku Izrael dokonce čtvrtým nejvýznamnějším obchodním partnerem z exportního hlediska. Zároveň je také důležitým a vítaným investorem v Česku.

V oblasti mírového procesu se jednání dotklo také blížícího se 66. zasedání valného shromáždění OSN, na kterém se předpokládá předložení žádosti Palestinců o uznání autonomního území za stát. Podle předsedů vlád České republiky i Izraele je tato snaha Palestinců jednostranným mírovým krokem, který ani jeden z nich nepodporuje.

Jsme přesvědčeni, že jakýkoli jednostranný krok mírový proces pouze poškodí a my jednostranné kroky nepodporujeme," prohlásil po společném jednání premiér Petr Nečas.

Předsedové obou vlád se shodli, že jedinou cestou k míru v oblasti je dialog. Podle izraelského šéfa kabinetu je třeba, aby Palestinci pochopili, že k míru je třeba dojít přímým dialogem s Izraelem. "Řekněme si, že si sedneme za stůl a začneme jednat. To je izraelská pozice a je takto jednoduchá. Musíme prezentovat pravdu," uvedl po jednání s českým ministerským předsedou izraelský premiér Benjamin Netanjahu.

Stát Izrael označil český premiér za klíčového partnera v regionu Blízkého východu. Premiéra Netanjahua proto ujistil o široké podpoře Izraele ze strany České republiky.

Delegace vedená předsedou vlády navštívila také památník obětí holocaustu Jad Vašem. Premiér uctil památku obětí účastí na pietním aktu, během kterého zapálil věčný oheň a položil na pamětní desku obětí smuteční věnec.

Společně s premiérem Petrem Nečasem se zahraniční cety účastní také ministr obrany Alexandr Vondra, ministr průmyslu a obchodu Martin Kocourek a ministr školství Josef Dobeš, kteří mají na programu jednání se svými protějšky o konkrétních projektech spolupráce v jednotlivých sektorech.

Cesty se účastní také početná skupina zástupců českých firem, která přijela vyjednávat o obchodních příležitostech. Předseda české vlády se setká také se zástupci izraelských firem. V rámci tohoto setkání se zúčastní slavnostního udělování výročních cen Izraelsko-české obchodní a průmyslové komory (ICCCI), které budou uděleny významným izraelským exportérům, importérům či investorům v rámci česko-izraelských obchodních vztahů.

RNDr. Petr Nečas, předseda strany, člen regionální rady, místopředseda oblastního sdružení a předseda vlády, poslanec PČR

Více:

Zaorálek: Palestina by měla získat stejnou šanci, jako kdysi Izrael


##PROFIL 211##


Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Vlada.cz

Tomio Okamura byl položen dotaz

nezávislost

Dobrý den, podle vás jsme nejsme politicky nezávislí, znamená to, že volby jsou u nás zbytečné? Taky tvrdíte, že je třeba, abysme byli nezávislí i ekonomicky a v zemědělství. Je to ale vůbec možné, když je naše ekonomika závislá na exportu a na německé ekonomice? A co se týče zemědělství, jak chcete...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vích (SPD): Vláda na plnění svých politických cílů jmenovala vojáka

12:28 Vích (SPD): Vláda na plnění svých politických cílů jmenovala vojáka

Česká republika má mít nově vládního koordinátora strategické komunikace (STRATCOM). Na pozici vláda…