Premiér Nečas: Plynovod Gazela zvyšuje energetickou bezpečnost

14.01.2013 16:34

Česká republika se stala nezávislá na nejistých dodávkách plynu. Předseda vlády Petr Nečas slavnostně zahájil provoz plynovodu Gazela.

Premiér Nečas: Plynovod Gazela zvyšuje energetickou bezpečnost
Foto: Hans Štembera
Popisek: Premiér Petr Nečas

Dámy a pánové,

dnešním otevřením tranzitního plynovodu Gazela se začíná nová etapa i z hlediska energetické bezpečnosti České republiky. Jedná se o tranzit zemního plynu, který je k nám dopravován z Ruska po dně Baltického moře, je to tedy projekt důležitý nejenom pro Českou republiku, ale samozřejmě i pro celou Evropskou unii.

Chtěl bych zdůraznit, že díky několika místům, kde je propojen tento projekt se stávající plynovou sítí v České republice, tak umožňuje také diverzifikované dodávky zemního plynu do České republiky a zvyšuje tak velmi výrazným způsobem plynovod Gazela i energetickou bezpečnost naší země.

Dokončení tohoto plynovodu je také významným mezinárodním projektem, protože umožňuje zásobovat zemním plynem z tohoto projektu North Stream také oblast jižního Německa a další regiony Evropy. Zvyšuje tím nejenom energetickou bezpečnost naší země, ale i našich partnerů v rámci Evropské unie.

Jednoznačně se ukazuje, že propojování energetických sítí, propojování jednotlivých dopravních tras, je věcí, která v rámci Evropské unie má perspektivu, protože zvyšuje naší konkurenceschopnost, umožňuje diverzifikovat jak zdroje energetických surovin, tak přepravní trasy, a to je věc, která je nesmírně důležitá.

Společně s otevřením trhů a liberalizací energetických trhů to představuje i velmi výrazný příspěvek ke zvýšení nejenom energetické bezpečnosti, ale i otázky konkurenceschopnosti. Česká republika jako země průmyslově orientovaná potřebuje mít i rozumné ceny energií, včetně cen zemního plynu.

Chtěl bych také poděkovat všem zástupcům obcí, měst a také krajů, kteří se podíleli na tomto projektu. Chtěl bych poděkovat zástupcům plynařských a stavebních firem za jeho úspěšné ukončení a samozřejmě bych chtěl poblahopřát investorovi za úspěšné ukončení tohoto strategického energetického projektu.

Přeji projektu jeho úspěšné provozování ku prospěchu České republiky, jejích občanů, ale i celé Evropské unie.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Vlada.cz

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Mračková Vildumetzová (ANO): 42 milionů na vládní propagaci. Zrušte to

23:07 Mračková Vildumetzová (ANO): 42 milionů na vládní propagaci. Zrušte to

Projev na 98. schůzi Poslanecké sněmovny 19. dubna 2024 k migračnímu paktu a 42 milionům na informač…