Premiér Nečas: Vysoké školy musí vychovávat elitní studenty

03.10.2011 16:05

Předseda vlády Petr Nečas se zúčastnil slavnostního zahájení akademického roku 2011/2012 vysokých škol České republiky.

Premiér Nečas: Vysoké školy musí vychovávat elitní studenty
Foto: Hans Štembera
Popisek: Premiér Petr Nečas

Na půdě Slezské univerzity v Opavě vyzval vysoké školy, aby se zaměřily především na výchovu elitních absolventů, kteří pomohou zvýšit konkurenceschopnost naší země.

Vzdělaná společnost je podle předsedy vlády základem pro to, aby země obstála v mezinárodním srovnání. A vzdělanost je jedním z hlavních nástrojů, jak toho dosáhnout. Na setkání se zástupci vysokých škol premiér připomněl, že reforma vysokých škol je jedním z klíčových úkolů koaliční vlády.

"Naše vysoké školství dokázalo za posledních dvacet let obrovsky zvýšit kapacity. Na druhou stranu jsme udělali skok od elitního vzdělání, ke vzdělání, které je poskytováno masově. Nyní se musíme zaměřit na výchovu špičkových studentů," řekl předseda vlády.

Podle něj je neméně důležité propojit vědu a aplikovaný výzkum, a přispět tak ke zvýšení tlaku na inovace a celkovou modernizaci ekonomiky. "Vysokoškolské vzdělávání musí mít větší schopnost reagovat na měnící se ekonomické a společenské podmínky," řekl předseda vlády.

Zdůraznil také, že české vysoké školy musí usilovat o lepší umístění v mezinárodních žebříčcích.

Premiér Nečas také popřál mnoho úspěchů Slezské univerzitě v Opavě, která si v letošním roce připomíná 20. výročí působení. Předseda vlády ocenil, že si univerzita vydobyla důstojné místo mezi českými vysokoškolskými institucemi.

Více:
Premiér Nečas: Tradicí našich předků je spořivost a hospodárnost

##PROFIL 211##


Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Vlada.cz

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Davis (Zelení): Evidentně potřebujeme novou generaci političek a politiků

23:08 Davis (Zelení): Evidentně potřebujeme novou generaci političek a politiků

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k stavu životního prostředí v České republice