Premiér Nečas poslancům: Fiskální úmluva problémy eurozóny neřeší

09.02.2012 19:58

Předseda vlády Petr Nečas informoval sněmovnu o jednání summitu Evropské rady ze 30. ledna, která jednala o tzv. fiskální úmluvě.

Premiér Nečas poslancům: Fiskální úmluva problémy eurozóny neřeší
Foto: Hans Štembera
Popisek: Petr Nečas

Důvodem, proč se Česká republika na lednovém summitu Evropské rady k podpisu fiskální úmluvy nezavázala, byl mimo jiné mandát, který premiéru Petru Nečasovi svěřila vláda. Bez jasné politické shody pak nemohl proti tomuto omezenému mandátu postupovat.

„Mandát neumožňoval politický závazek, byť právně nezávazný," vysvětlil předseda vlády. „Mohl jsem také říct podmíněné ano, že já bych rád, ale nevím, jestli to pak v březnu podepíši. Ale ani tento postup chytré horákyně nebyl možný, musel jsem říct buď jasné ano, nebo ne,“ uvedl v projevu.
 
Příčinou krize v eurozóně jsou dluhy členských zemí
 
„Tato smlouva neřeší jádro problému eurozóny. Neřeší dluhovou krizi,“ uvedl premiér jeden z důvodů svého postoje. Příčinou krize v eurozóně jsou pak podle něj právě dluhy jednotlivých členských zemí v národních ekonomikách. „Krizi v eurozóně primárně způsobily dluhy," řekl Petr Nečas.
 
Fiskální úmluva obsahuje podle premiéra také řadu nejasných bodů. „Zůstává příliš otevřených neznámých v této smlouvě,“uvedl ve svém projevu před poslanci předseda vlády.
 
Premiér rovněž upozornil na hlasovací kartel dvou největších států Evropské unie, který by ze smlouvy vyplýval. „Pokud se Evropská komise dohodne s dvěma největšími státy unie, nebude nikdo schopen tuto dohodu zvrátit,“ uvedl ve čtvrtečním projevu. I přesto, že formálně hlasuje Evropská rada, fakticky jde o rozhodování Evropské komise s podporou dvou největších států evropské sedmadvacítky. „Stává se z toho rozhodnutí, které jste povinen akceptovat,“ dodal k článku sedm fiskální úmluvy.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Vlada.cz

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Rozvoral (SPD): O petice hnutí SPD je mezi občany po celé republice neustále velký zájem

6:23 Rozvoral (SPD): O petice hnutí SPD je mezi občany po celé republice neustále velký zájem

Jsme jedním z prvních politických subjektů, který začal hned od svého vzniku hájit ve velké míře opr…