Primátor Svoboda: Požadujeme speciální zákon o silničním okruhu kolem Prahy

15.11.2012 21:41

„Stát neustále ignoruje fakt, že Praha je součástí celoevropské dálniční sítě, která vystavuje Pražany problémům s nadměrnou dopravou,“ hodnotí současný stav primátor hlavního města Prahy Bohuslav Svoboda (ODS) a přichází proto s návrhem na co nejrychlejší vyřešení kritické dopravní situace v hlavním městě a jeho bezprostředním okolí.

Primátor Svoboda: Požadujeme speciální zákon o silničním okruhu kolem Prahy
Foto: Hans Štembera
Popisek: Bohuslav Svoboda

Tímto řešením je návrh speciálního zákona o silničním okruhu kolem Prahy, který by výrazně zrychlil a zjednodušil příslušná správní řízení a zkrátily potřebné lhůty. „V návrhu zákona budeme požadovat, aby dosud nezahájené stavby okruhu byly veřejným zájmem a správní řízení týkající se stavby okruhu byla maximálně zkrácena,“ doplňuje primátor Bohuslav Svoboda.

Tranzitní nákladní doprava je pro Prahu trvalým problémem, své o tom vědí zejména obyvatelé Spořilova, kteří jsou denně vystaveni exhalacím a hluku z desítek tisíc kamionů. Trojúhelník komunikací dálničního typu kolem Spořilova lze považovat za nejzatíženější dopravní oblast v České republice. Již před rokem předali primátor hl. m. Prahy Bohuslav Svoboda a starosta městské části Praha 4 Pavel Horálek premiéru Petru Nečasovi petici za dostavbu pražského okruhu. Situace se ale po roce vůbec nezměnila.

I proto přichází iniciativa o novém zákonu z městské části Praha 4.  „Z minulosti však existuje precedent, který vyřešil dálniční obchvat kolem Plzně, tento zákon, přijatý v roce 2001 významně urychlil schvalovací proces a výkup pozemků a už na konci roku 2003 byla velká část okruhu kolem Plzně hotova. Věřím, že podpora pro takový zákon se v našem zákonodárném sboru najde a obyvatelé hlavního města se významného zlepšení v pražské dopravě dočkají dříve než za deset let,“ dodává starosta Pavel Horálek. 

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Magistrát hl.m. Prahy

Ing. Aleš Juchelka byl položen dotaz

Neutíkáte od problému?

Na vyřešení důchodové reformy jste měli dost času, když jste byli ve vládě, a to i ještě před covidem. Nepřišli jste s ničím a teď o ní nechcete ani s koalicí jednat, ale jak chcete i do budoucna prosadit nějakou zásadní reformu, když už teď se zdají jednání ve slepé uličce? Já mám obavu, že se jako...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vích (SPD): Fialova vláda podporuje a schvaluje Migrační pakt EU

22:55 Vích (SPD): Fialova vláda podporuje a schvaluje Migrační pakt EU

Jak by to asi vypadalo, kdyby místopředseda jakékoli z minulých vlád přiznal, že v zahraničí odsouhl…