Rabas (SZ): Broučci z mostecké ODS se probudili

17.09.2012 17:48

Když poslouchám, tedy vlastně čtu, jak mostecká organizace ODS vyzývá své členy Jiřího Šulce a Daniela Ježka k pozastavení členství, cítím se trochu jako v pohádce. Přesněji řečeno mám pocit, že sleduji příběh Karafiátových Broučků. Ti také spali a spali a pak se probudili a koukali kolem, co se to všechno zatím událo.

Rabas (SZ): Broučci z mostecké ODS se probudili
Foto: Lucie Bartoš
Popisek: Přemysl Rabas

Mosteckým modrým broučkům se nelíbí, že by stále ještě poslanec Jiří Šulc po mnoha letech řízení kraje a výboru pro ROP mohl být spoluodpovědný za ty divné věci, které se tam prý dějí. A Daniel Ježek má zase mít blízko ke kmotrům Oulickému a Novákovi. (A také k Ivaně Řápkové, Pavlu Markvartovi a dalším významným členům dosluhující strany.)

S takovou horkou novinkou může přijít někdo, kdo posledních deset let žil na Marsu, nebo spal. Vzhledem k tomu, že americké vozítko potulující se toho času po sousední planetě žádné pobytové stopy po mosteckých členech ODS nenašlo, tak přichází v úvahu varianta číslo dvě. Jsou to broučci a spali. Jinak by přeci věděli, jako celá společnost, že drtivá většina stavebních firem realizujících veřejné zakázky v kraji odváděla procenta. Kolik, to určovali kmotři a jejich nenasytnost s jídlem rostla. Řada jiných projektů se mohla dělat také pouze tehdy, když realizátor také odvedl své … A mnoho projektů, které vlastně ani nebyly třeba, se vymyslely a připravily jen proto, aby se z nich mohlo něco zatoulat.

Broučkům také, jako asi jediným v našem krásném kraji, uniklo, že již více než deset let je podnikání Alexandra Nováka trochu ušmudlané. Jako volený funkcionář a vysoký politik se dostal k citlivým informacím. Věděl ,co jiní nevěděli o místech, kde se bude za podpory státu něco dít. A tak byl ve výhodě proti ostatním podnikatelům. A nakupoval pozemky pod budoucím plynovodem , rozvodnami, parcelami pro Truck centra apod. Že je to nemorální zneužívání volené funkce? Jeho kolegové z ODS to celou dobu ale nazývali byznysem.

A mezitím broučci z Mostu spali. Nevěděli, že v Chomutově Novákovu vůli poslušně vykonává Jan Řehák, dnešní kandidát do senátu Jiří Binter, nebo Pavel Karel Markvart (toho času bytem ve vazební věznici), který jej dokonce vystřídal ve výkonné radě ODS. Spali, a tak nemohli vědět, že to celé se děje za vydatné pomoci oranžových, v čele s Vaňohovou a Houskou. Dokonce broučkové prospali i to, že Novákovi celá ta léta pomáhá s tím“ byznysem“ Daniel Ježek. A oba se přátelí s Jiřím Šulcem, který pak jejich člověka, již zmíněného Pavla Markvarta dosadil na klíčovou pozici ředitele úřadu Regionální rady. To všechno a mnohem víc se pak děje opět pod laskavým dohledem nových oranžových kmotříčků a správců celého našeho lesa. To je najednou probuzení...
 A co s tím broučkové teď budou dělat? No požádají kmotříčky ze své chaloupky Šulce a Ježka, aby se s nimi již nekamarádili. Broučci nechtějí, aby na ně padl stín toho podivného byznysu, o kterém vůbec, ale vůbec nic nevěděli. Snad to tak bude zvířátkům na jejich paloučku stačit. Vždyť nakonec nejde až tak o moc. Ve hře je jen nějakých pár miliard, o které v celém našem lese asi přijdeme. Je to správný konec pohádky? Nebo to bývá jinak. No, na západ od nás by v podobných pohádkách s dobrým koncem všichni loupežníci bez výjimky skončili v šatlavě a špatní správci královských statků,, nebo hejtmani by byli vyhnáni a již nikdy by se nemohli do svého úřadu vrátit.

Naše pohádka má ale divný konec. Mostečtí broučci se sice nebudou s některými kmotříčky, lapky, špatnými hejtmany a správci kamarádit. Především tedy s těmi, o kterých se hodně mluví. Ale lapkové i špatní hejtmani a správci, o kterých se mluví méně, se mohou o své úřady znovu ucházet pod laskavým dohledem kmotříčků. A zase budou na plesech zářit ve svých modrých a oranžových šatech. Anebo že by to ještě nebyl konec pohádky?

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Přemysl Rabas

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Rajchl (PRO): Takže pane Turku, tady jsou fakta

7:02 Rajchl (PRO): Takže pane Turku, tady jsou fakta

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu ke slovům Filipa Turka (Motoristé sobě).