Ransdorf (KSČM): Husovo odvolání ke Kristu

05.07.2012 5:43

Kdykoliv se přiblíží Husův den, 6. červenec, Češi si připomínají rok 1415, mistrovu hrdinskou smrt na hranici.

Ransdorf (KSČM): Husovo odvolání ke Kristu
Foto: kscm.cz
Popisek: Logo KSČM

Ano, byl to muž, který dokázal, že je možné žít podle vlastních zásad, že je možné žít v souladu s vlastním myšlením. Ale doklad této jednoty přišel už mnohem dříve. Ano, roky a dny, které jsou nekonečně více nositelem budoucnosti než jiné roky a dny. V Husově případě to byl rok 1412. Interdikt, odvolání ke Kristu a odchod Husův z Prahy na venkov. Je to letos 600 let od tohoto bodu obratu.

Dnešní člověk si neumí představit moc, kterou měla církev nad vědomím lidí ve světě západního křesťanství. V Husově případě byly vyčerpány všechny normální prostředky a Husovi tedy zdánlivě nezbývalo, než se podrobit. A on se odvolal ke Kristu. Moc může být legální (formální legalitou Husova procesu se zabýval ve svých důkladných studiích Jiří Kejř), ale nemusí být legitimní. Tím, co moc v očích Husových legitimuje, je zákon Kristův. Zákon Kristův (o něm jsem obšírně psal ve svých husovských studiích) stojí nad institucí církve. Hus postřehl, že se náboženství osvobozující víry změnilo v náboženství svátostí, které spravuje církev. Cítil, že myšlenka, osvobodivé poselství Ježíšovo, bylo pohlceno institucí. Institucí, kterou řídí lidé, kterým se sama původní víra stala něčím lhostejným, pro některé i herezí.
 
Hus dal toto vše najevo svým odvoláním ke Kristu a dále tento okruh myšlenek rozpracoval v knihách a pracích po roce 1412, kdy ukázal, že poslušnost vrchnosti je pouze podmíněná. Osvobodivý dynamismus pravdy, spojené praxí Kristovou, je založen už tady. Hus odešel na venkov, odpoutal svá kázání od tradičního prostředí. Kázal u plotů, na loukách, v sousedství lesů, prostě všude, kde byl zájem o jeho poselství. Učinil rozhodný krok k tomu, aby se pokus o reformu stal reformací. Zahájil proces, kde reformní hnutí začínající u Milíče, univerzitní reformní snažení a lidové kacířství začalo srůstat. A tento proces postupně obsáhl celý tehdejší národní okruh.
 
Jistě, myslíme v jiných kategoriích a v konceptuálním rámci než Hus. Ale jeho otázka po legitimitě moci je stejně aktuální jako dnes. Protože i dnešní moc je stejně prázdná, odcizená původním obsahům. Legální není totéž, co legitimní. A vždy je potřeba brát v úvahu nebezpečí, že myšlenku pohltí instituce, vzdálená svým původním cílům.

Miloslav Ransdorf, poslanec Evropského parlamentu

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: kscm.cz

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Mračková Vildumetzová (ANO): 42 milionů na vládní propagaci. Zrušte to

23:07 Mračková Vildumetzová (ANO): 42 milionů na vládní propagaci. Zrušte to

Projev na 98. schůzi Poslanecké sněmovny 19. dubna 2024 k migračnímu paktu a 42 milionům na informač…