Rath: Janečkovi šlo jen o zviditelnění

24.08.2012 17:39

Mou dnešní schůzku s panem Janečkem inicioval jeden z mých obhájců, Adam Černý, který se na pana Janečka obrátil den před tím s prosbou o poskytnutí finančních prostředků na moji kauci.

Rath: Janečkovi šlo jen o zviditelnění
Foto: hns
Popisek: David Rath a Karel Janeček

Pan Janeček na to reagoval s tím, že by byl ochoten mi za určitých podmínek pomoci. Během našeho zhruba 20 minutového rozhovoru se pan Janeček zajímal především o aktivity Jaroslava Tvrdíka v Lidovém domě. Náš rozhovor skončil ve chvíli, kdy pan Janeček pochopil, že ze mě informátora pro svůj protikorupční fond neudělá. Od první chvíle mně bylo jasné, že mu jde v první řadě o zviditelnění a prezentaci jeho osoby a že mi žádné peníze půjčit nehodlá a nikdy nehodlal.

O jeho lidských kvalitách svědčí i to, že si o mé vině či nevině udělal jasno během 24 hodin. Jak sám uvedl v rozhovoru v dnešních Událostech, komentářích, stačily mu k tomu veřejně dostupné informace a názory několika známých. Do věznice za mnou podle svých slov přijel s tím, že bych prakticky nemohl říct nic, co by změnilo jeho rozhodnutí. V tomto duchu se také nesl náš rozhovor. K tomu, že „David Rath je korupčník“, pan Janeček žádný soud nepotřebuje. A presumpce neviny? S takovým přístupem bychom podle pana Janečka přeci nikoho neusvědčili. Alespoň to vyplynulo z jeho dnešního rozvoru na ČT24.

Zajímavé je, že soudce okresního soudu Jiří Wažik, který v pondělí rozhodoval o povolení kauce a který na rozdíl od pana Janečka musel několik dní studovat spis k případu, v tom tak jasno nemá. Ve svém odůvodnění k výši kauce řekl, že zatím shromážděné svědecké výpovědi, listinné důkazy a projektové dokumentace jako důkazy na rozhodnutí o vině nestačí.

Soudce Wažik zároveň uznal námitku mé obhajoby, že spousta věcí nebyla doposud zjištěna, získána, nalezena. Policie například do teď nezadala znalecký posudek na rekonstrukci zámku Buštěhrad. Do této chvíle nejsou výsledky z daktyloskopického zkoumání, zda na krabici a penězích byly moje otisky. Proč? Ví snad policie, že tam žádné moje otisky nenajde? Nebo že by další znalecký posudek prokázal, že skutečně k žádnému nadhodnocení zakázky na rekonstrukci zámku Buštěhrad nedošlo? To, že nikdo z vyslechnutých svědků neřekl, že byl předán úplatek nebo byla jakákoli provize pro získání lepší pozice při zadávání veřejné zakázky podle soudce Wažika neznamená, že tomu tak skutečně nebylo. Nikdo z více než 20 vyslechnutých svědků nepotvrdil obvinění, která jsou proti mně vznesena, ale ani to nestačí. Co to o celé kauze vypovídá?

MUDr. David Rath

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: David Rath

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

KSČM odmítá současný návrh Jurečkovy „reformy“ sociálních dávek

4:31 KSČM odmítá současný návrh Jurečkovy „reformy“ sociálních dávek

Ministerstvo práce a sociálních věcí vedené zemědělcem Marianem Jurečkou plánuje od příštího roku sj…