Řihák (ČSSD): Místo posilování pravomocí obecních strážníků by vláda měla lépe zaplatit Policii ČR

29.08.2012 10:01

V oblasti bezpečnosti vláda výrazně snížila rozpočet, a tím ohrožuje bezpečí nás všech.

Řihák (ČSSD): Místo posilování pravomocí obecních strážníků by vláda měla lépe zaplatit Policii ČR
Foto: Archiv JŘ
Popisek: Senátor ČSSD Josef Řihák

Když jsem byl na podzim roku 2006 zvolen poprvé starostou města, patřila Příbram z pohledu počtu spáchaných trestných činů na počet obyvatel mezi nejrizikovější města v České republice. Bezpečnost občanů a zlepšení této velmi nelichotivé situace bylo pro mě od začátku jednou z hlavních priorit. Postupně jsme ve městě zvýšili počet strážníků na současných padesát. Zavedli jsme také okrskovou službu, zřídili skupinu psovodů, vybavili strážníky moderní technikou a zajistili přestěhování Městské policie Příbram do nových a pro výkon služby vhodnějších prostor. Všechna tato opatření stála městský rozpočet mnoho peněz. Již třetím rokem činí rozpočet Městské policie Příbram asi 27 milionů korun.

Vedle posílení výkonu služby jsme se v Příbrami zaměřili také na prevenci. Zapojili jsme se do Programu prevence kriminality Ministerstva vnitra ČR a ve městě zrealizovali více než dvě desítky různých preventivních projektů. Byli jsme jedno z prvních měst, které uzavřelo s Policií ČR koordinační dohodu o vzájemné spolupráci. Zavedli jsme společné hlídky strážníků a policistů.

Všechna tato opatření přinesla své výsledky. V roce 2010 jsme zaznamenali v Příbrami 1524 trestných činů, což bylo skvělé ve srovnání s rokem 2007, kdy jich bylo 2464. Bohužel ale pozitivní vývoj se zastavil. Zatímco v roce 2011 jsme zaznamenali zatím jen mírný nárůst kriminality, letošní čísla vývoje zločinnosti v Příbrami jsou znepokojující. Po letech, kdy se kriminalita snižovala, náhle dochází k jejímu opětovnému narůstání. A to i přesto, že s místním oddělením Policie ČR i vedoucím územního odboru Policie ČR stále úzce spolupracujeme a snažíme se s kriminalitou bojovat. Naši strážníci si plní stále svůj standart, osvědčené preventivní projekty běží, nové se realizují.

Tak si kladu otázku, proč je situace tak nepříznivá? Proč se zvyšuje kriminalita, když město i přes nutnost šetřit v rozpočtu každou korunu, v oblasti bezpečnosti neškrtá? Odpověď na tyto otázky se nabízí a není pro současnou Nečasovu vládní koalici moc příznivá. Ministr vnitra Kubice totiž místo toho, aby se věnoval ochraně životů, zdraví a majetků občanů, raději vede válku s policejním prezidentem. V oblasti bezpečnosti vláda výrazně snížila rozpočet, a tím ohrožuje bezpečí nás všech. Vždyť proti loňskému roku slouží například na obvodním oddělení v Příbrami o 15 policistů méně.

Tito policisté chybí především v pořádkové a preventivní službě v ulicích města. Kvůli tomuto faktu jsme museli společné hlídky strážníků a policistů výrazně omezit. S našimi městskými strážníky totiž nemá kdo od Policie ČR do ulic chodit!

O to více je pro mě alarmující, že ministerstvo vnitra chce nyní novelou zákona o obecní policii rozšířit pravomoc strážníků. Tento krok ještě více zatíží rozpočty měst a obcí, kterým není bezpečnost občanů lhostejná a chtějí jim zajistit více bezpečí. Ministru Kubicemu a Nečasově vládě jaksi uniklo, že hlavní odpovědnost za ochranu a bezpečnost osob a jejich majetku musí mít stát. Proto si přece občané ze svých daní policii platí! Obecní a městské policie v rámci svých možností pouze k tomu přispívají k ochraně pořádku v obcích. Obecní policie jsou zřizovány obecně závaznou vyhláškou obcí. Záleží proto na každé obci, zda si v rámci svých možností (především finančních) obecní policii zřídí. Dle mého názoru není možné donekonečna přenášet stále více odpovědnosti za bezpečnost ve městech a obcích na samosprávu. Je nutné, aby ministr vnitra Kubice a Nečasova vláda vzali konečně na vědomí znepokojivý nárůst kriminality ve společnosti a začali se důsledně starat o bezpečí a ochranu zdraví a majetku svých občanů. Bez zvýšení rozpočtu Policie ČR a dostatečného počtu policistů v ulicích našich města a obcí se asi jen velmi těžko současný krajně nepříznivý trend vývoje kriminality u nás změní.

MVDr. Josef Řihák, starosta Příbrami

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: cssd.cz

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Davis (Zelení): Evidentně potřebujeme novou generaci političek a politiků

23:08 Davis (Zelení): Evidentně potřebujeme novou generaci političek a politiků

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k stavu životního prostředí v České republice