Rujbrová (KSČM): Pane premiére, běžte se do některé z věznic podívat

30.06.2012 20:55

K příčinám odvolání exministra Pospíšila.

Rujbrová (KSČM): Pane premiére, běžte se do některé z věznic podívat
Foto: Filip Jandourek
Popisek: Věznice Pankrác

Nevím, zda za odvoláním exministra spravedlnosti Jiřího Pospíšila stál záměr jmenovat vrchní státní zástupkyní Lenku Bradáčovou. Média nám v podtextu  nabízejí, že ona by s tou korupcí určitě zatočila, což se nahoře nemuselo líbit, a ministr, který se chtěl s její pomocí podívat pod pokličku, musel jít. Osobně si spíše myslím, že se Pospíšil chtěl přihřát na její aktuální popularitě, protože  - klobouk dolů – pozitivní sebeprezentaci prostě umí, a je pro ni ochoten udělat cokoliv: Vzpomeňme některé legislativní „ptákoviny“, jako je zadržení řidičáku za neplacení alimentů. Nesdílím ani přesvědčení, že Bradáčová vyléčí zkorumpované politiky. Plnila svou pracovní povinnost stejně, jako to dělá drtivá většina státních zástupců, a kdyby jí v tom chtěl někdo zabránit, cestička by se jistě našla. Pokud by se na povýšení nehodila, stačilo Pospíšilovi domluvit. Neudržel by se tak dlouho ve funkci, kdyby byl hluchý k přáním premiéra.

Co ale určitě za Pospíšilovým odvoláním není, je boj za navýšení rozpočtu vězeňské služby. Premiér v této souvislosti hovořil o rozpočtové neodpovědnosti a nečekaných Pospíšilových požadavcích na posílení financování vězeňství. Pane premiére, v čem jsou tyto požadavky nečekané? Že léta teče do věznic méně prostředků, než je třeba, vědí všichni, kdo se byť okrajově o vězeňství někdy zajímali. Víte to vy, ví to ministr Kalousek, věděl to – a léta s tím nic podstatného nedělal  - i ministr Pospíšil a jeho předchůdci. Opakovaně na to upozorňuje podvýbor sněmovny pro vězeňství. Hladovění vězňů ale občany nepohorší a stávky za mřížemi nehrozí. Že bylo, a ještě letos bude, zapotřebí přijímat rozpočtové opatření, aby se vězňům nemusela dát do příštího rozpočtu dovolená? To vám přece bylo známo, když jste přijímali rozpočet, který nereagoval na to, že ve věznicích není 20 tisíc odsouzených, jak odpovídá jejich kapacitě, ale o 3 tisíce více a další stovky na nastoupení trestu čekají. Dnes už nejde o teplou sprchu, i když i její omezení je důsledkem úspor. Šetří se na jídle, prostory určené k převýchově, která by měla být jedním z účelů trestu, se plní kavalci, šetří se na příslušnících vězeňské služby, šetří se i na bezpečnostních opatřeních, a to už není legrace.

Pane premiére, členové vlády, přijďte se do některé z věznic podívat! David Rath se bohužel o podmínky vězňů začal zajímat až v době, kdy je nemůže ovlivnit. Vy zatím můžete.

Zuzka Bebarová-Rujbrová, předsedkyně Podvýboru pro vězeňství PS PČR

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: kscm.cz

Mgr. Jana Zwyrtek Hamplová byl položen dotaz

svobodná média

Dobrý den, fakt byste za obálku na časopisu, která nikoho neuráží někoho hnala k soudu? Kde je pak nějaká svoboda? A třeba Respekt je známý svými obálkami, kde jsou často i karikatury a je používána nadsázka, někdy i černý humor. To jste se už všichni politici zbláznili, že byste chtěli zasahovat do...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Senátor Fischer: Prezident Miloš Zeman mařil úsilí vlády a Parlamentu u Vrbětic

14:02 Senátor Fischer: Prezident Miloš Zeman mařil úsilí vlády a Parlamentu u Vrbětic

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k Vrběticím.