Rusnok (LIDEM): Podmínky pro obchod s pohonnými hmotami se zpřísní

16.01.2013 15:24

Návrh reaguje na skutečnost, že stát na podvodech s pohonnými hmotami přichází o 5 až 8 miliard korun ročně.

Rusnok (LIDEM): Podmínky pro obchod s pohonnými hmotami se zpřísní
Foto: Věci veřejné
Popisek: Poslanec Jiří Rusnok

Cílem předloženého návrhu je předcházení daňovým únikům, a to krácení DPH při nákupu pohonných hmot. Společným znakem těchto deliktů je obchodování prostřednictvím účelově založených obchodních společností, které jsou v obchodech zapojeny pouhých několik měsíců, či týdnů, a poté jsou nahrazeny jinými. Vzniku takových společností, zastupovaných nezřídka tzv. „bílými koňmi“, nahrává skutečnost, že vstup do tohoto podnikání je dnes zcela volný a nekontrolovaný.

„Distribuce pohonných hmot bude nově spadat do kategorie koncesovaných živností. Podmínkou udělení koncese bude nejen nově definovaná odborná způsobilost, ale i prokázání spolehlivosti, která bude spočívat například v prokázání bezúhonnosti u majetkových trestných činů nebo faktu, že žadatel v posledních třech letech neporušil daňové a celní předpisy", řekl Jiří Rusnok, jeden z předkladatelů novely. Další z podmínek bude registrace u celního úřadu, bez níž nebude možné s pohonnými hmotami obchodovat. Za porušení této povinnosti budou moci úřady udělit pokutu až do výše 20 milionů korun. Jednou z podmínek registrace bude i složení vratné kauce ve výši 20 milionů korun formou složení hotovosti na zvláštní účet celního úřadu nebo formou bankovní záruky. „Kauce v žádném případě nemá za cíl komukoliv bezdůvodně bránit v podnikání ani nepřiměřeně zatěžovat. Při stanovení její formy i výše jsme se řídili praxí v dalších státech EU jako například v Maďarsku, Estonsku nebo Francii. Objem daňových úniků v tomto odvětví je ale tak obrovský, že se stát musí před takovým jednáním chránit. A toto opatření podle mého názoru učiní praxi účelového zakládání firem natolik nákladnou, že se přestane vyplácet", míní poslanec Rusnok. Celkově má podle něj splnění nových pravidel prokázat, že jde o firmu, která má skutečný zájem zabývat se distribucí pohonných hmot, má na to dostatečné odborné a finanční kapacity a naopak eliminovat firmy, jejichž jediným účelem je podílet se na krácení daní.

Návrh zákona nyní projedná Poslanecká sněmovna jako tisk č. 883.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: LIDEM

Mgr. Jana Zwyrtek Hamplová byl položen dotaz

svobodná média

Dobrý den, fakt byste za obálku na časopisu, která nikoho neuráží někoho hnala k soudu? Kde je pak nějaká svoboda? A třeba Respekt je známý svými obálkami, kde jsou často i karikatury a je používána nadsázka, někdy i černý humor. To jste se už všichni politici zbláznili, že byste chtěli zasahovat do...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Rajchl (PRO): Pavliku, hnij si dál v Řeporyjích a pyšni se tím, že lezeš do anusu politickým nulám

7:02 Rajchl (PRO): Pavliku, hnij si dál v Řeporyjích a pyšni se tím, že lezeš do anusu politickým nulám

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k facebookovému postu starosty pražských Řeporyjí Pav…