STAN: Podporujeme rychlé dokončení dálnice D3 i dostavbu Temelína. Ultimáta odmítáme

01.11.2011 19:56

Zástupci hnutí Starostové nezávislí (STAN) požadují urychlené dokončení klíčových dopravních komunikací v jižních Čechách. To se týká dálnice D3 mezi Prahou a Českými Budějovice, navazující rychlostní silnice R3 mezi jihočeskou metropolí a státní hranicí s Rakouskem a IV. železničního koridoru mezi Prahou a Českými Budějovicemi.

STAN: Podporujeme rychlé dokončení dálnice D3 i dostavbu Temelína. Ultimáta odmítáme
Foto: Redakce
Popisek: Starostové a nezávislí

Dost dobře proto nechápeme připravovaný návrh Evropské komise na plán rozvoje dopravních sítí, který v letech 2014 až 2020 nepočítá s podporou dálnice D3. Přitom tato dopravní stavba má rovněž velký mezinárodní význam Po svém dokončení totiž bude součástí důležitého severojižního evropského dálničního spojení mezi Dánskem a skandinávskými státy na Severu a Itálii a Francii na jihu. Z tohoto důvodu jejímu opomenutí bruselskými úředníky nerozumíme.

Rozumíme tomu, že mnozí Jihočeši jsou rozzlobeni, když jim krajské a české vlády mnoho let jenom  slibují, ano dálnice bude, a výsledkem je pouze dokončený patnáctikilometrový úsek mezi Táborem a Meznem a rozestavěná pětadvacetikilometrová trasa z Tábora do Veselí nad Lužnicí. To je z celkové délky 171 kilometrů dost málo. Chceme proto věřit slibům ministerstva dopravy, že peníze na dálnici D3 budou a jeji jihočeská část bude dokončena do roku 2017.

Dálnice D3 má přitom zásadní význam pro další rozvoj Jihočeského kraje. Kvůli tomu, že chybí, se našemu regionu vyhýbají mnozí podnikatelé, kteří raději investují své peníze a vytvoří pracovní místa jinde. Dokončení této komunikace je rovněž důležité pro cestovní ruch, protože potom k nám začne přijíždět víc turistů, kteří rovněž dají práci dalším Jihočechům.

Za nemoudré však považujeme ultimativní spojování problematiky dálnice s rozšířením jaderné elektrárny Temelín o další dva bloky. Obojí jižní Čechy nutně potřebují!

Panu hejtmanovi Zimolovi připomínáme, že vlády jeho ČSSD v letech 1998 až 2006 pro dálniční spojení z Prahy na jih Čech prakticky nic neudělaly. Dále je to jeho stranický kolega středočeský hejtman a sociální demokrat David Rath, který brzdí výstavbu dálnice D3 ve středních Čechách zpochybňováním plánované trasy přes Posázaví.

Dostavba temelínské elektrárny je rovněž důležitá. Nejen kvůli zajištění energetické soběstačnosti České republiky v budoucnosti, ale rovněž z důvodu vzniku mnoha nových pracovních míst pro Jihočechy a zakázek pro jihočeské firmy, jak přímo v elektrárně, tak i při její dostavbě. Zároveň ale požadujeme, aby jaderná elektrárna Temelín prošla zátěžovými testy, které vyhodnotí její bezpečnostní opatření proti nepředvídatelným událostem.  

Jihočeský krajský výbor hnutí Starostové a nezávislí (STAN)

Ing. Jaroslav Houba, CSc,
starosta obce Sedlec
předseda hnutí STAN Jihočeského kraje

Dále čtěte:
Zimola (ČSSD): Pouze žádáme, aby vláda splnila své sliby
Paroubek: Zbláznil se snad hejtman Zimola?

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: STAN

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ožanová (ANO): Protidrogový koordinátor koordinuje místo boje proti drogám prezidentskou kancelář?

21:10 Ožanová (ANO): Protidrogový koordinátor koordinuje místo boje proti drogám prezidentskou kancelář?

Projev na 98. schůzi Poslanecké sněmovny 18. dubna 2024 k zákazu HHC.