Seďa (ČSSD): Konzervativní přístup české pravice problémy prohlubuje

03.06.2013 10:00

Politický boj na české pravici mezi ODS a TOP 09 nezná mezí a v řadě případů končí i osobními útoky mezi nejvyššími představiteli vlády. To, že vláda problémy neřeší je již každému občanu jasné a že jediným pojítkem vlády je udržet se u moci do řádných voleb v roce 2014. Nicméně nejen v ČR, ale i v řadě evropských zemí, se ukazuje, že konzervativní přístup pravice problémy nejen neřeší, ale je spíše prohlubují.

Seďa (ČSSD): Konzervativní přístup české pravice problémy prohlubuje
Foto: CSSD.cz
Popisek: Logo ČSSD

Konzervativní přístup založený na neoliberální ekonomice nemá zájem o svobodu prostých občanů. Tato politika se scvrkla na svobodu ekonomickou, to je svobodu bohatých. A to přesto, že odpovědnost leží na každém člověku, alespoň co se týká každodenních starostí či volebního rozhodnutí. Přijatá škrt politika přinesla prohloubení státního dluhu, podvázání hospodářského výkonu a zejména zhoršení životní úrovně většiny obyvatel v naší zemi.
 
Na druhou stranu konzervativní pravice přispěla ještě k většímu bohatství těch nejbohatších, umožnila snadnější privatizaci veřejných služeb, amnestování privatizačních tunelů z 90.let či vládou prosazené církevní restituce. A to vše za prohlubující se nerovnováhy v příjmech občanů. Prostě česká pravice prosadila politiku odtrženou od občanů, která byla zaměřena pouze na ekonomická témata a zájmy globálního kapitálu, zejména finančních institucí.
 
Nekompetentní zásahy vlády v hospodářské a sociální oblasti přinesly velkou nejistotu většiny občanů v jejich budoucnost, zhoršila se kvalita a dostupnost veřejných služeb, zvýšilo se znechucení lidí politikou a zvýšil se počet spoluobčanů, závislých na státní sociální podpoře. Podtrženo a sečteno, Kalouskova a Nečasova spoluvláda přispěla k devastaci zdravotního a sociálního systému, včetně toho penzijního, zvýšila společenské napětí a zhoršila konkurenceschopnost českého průmyslu v řadě odvětví. 
 
Nekompetentnost, nedůvěryhodnost a zejména nedostatek odborně zdatných lidí na rozhodujících místech státní a veřejné správy bude pozůstatkem této vládní politiky. Kmotrovský a klientský systém, zhoršení transparentnosti při zadávání veřejných zakázek, bezzubá opatření v neprospěch korupce, daňových úniků a šedé ekonomiky, to vše přinesla fiskální konsolidace prosazená pravicovou koalicí.
 
Člověk se pouze diví, jak bez uzardění či špetky sebereflexe zůstávají nadále čeští pravicoví politici na pozicích nepřesvědčivého konzervatizmu a velmi problematického neoliberalismu. 
 
Ovšem snad největším problémem je pokles morálky a vzájemné úcty mezi našimi občany. Obrovská nespravedlnost ve společnosti, kterou cítí drtivá většina našich spoluobčanů, se bude velmi těžko  napravovat a vyžádá si nejen delší časové období, ale i své více náklady.
 
A to vše ke škodě rychlejšího rozvoje české občanské společnosti a zejména brzkému zvyšování životní úrovně většiny českých domácností.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: cssd.cz

Tomáš Zdechovský byl položen dotaz

Právo na opravu

Věci se dají dát opravit už dnes, ale problém je, že oprava často vyjde stejně nebo skoro stejně jako koupit si novou věc. Tak k čemu pak platit za opravu? Nepřijde vám tento zákon EU zase úplně zbytečný? A když dám věc opravit, jakou, pokud vůbec, na ni pak budu mít záruku? Děkuji za odpověď

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Kasal (ANO): Podvod na předkladatele novely. Mě žádná dohoda dvou ministrů nezajímá

23:07 Kasal (ANO): Podvod na předkladatele novely. Mě žádná dohoda dvou ministrů nezajímá

Projev na 101. schůzi Poslanecké sněmovny k návrhu poslanců Zdenky Němečkové Crkvenjaš, Toma Philipp…