Seďa (ČSSD): Krátkozraká a špatná politika české diplomacie

28.08.2012 11:48

Když se v září 2010 rušilo pod ministrem zahraničí K.Schwarzenbergem české zastoupení v Novotě, byl jsem z toho smutný.

Seďa (ČSSD): Krátkozraká a špatná politika české diplomacie
Foto: CSSD.cz
Popisek: Logo ČSSD

Nejen proto, že jsem dříve v Kolumbii pracoval, ale proto, že již tehdy jsem věděl, že je to špatné rozhodnutí. Ten samý ministr a předseda TOP 09 rozhodl toto velvyslanectví znovu otevřít.

Vyklízení perspektivních zemí je krátkozraká a špatná politika současné vlády. Nejde přitom pouze o Kolumbii, ale i Venezuelu, Uruguayi, Ekvádor, Peru či jiné země Karibiku a Afriky. Přitom právě Latinská Amerika, Afrika či Asie jsou země, na které má nová proexportní politika ministerstva průmyslu a obchodu směřovat.

Co je to za politiku, která podléhá nekoncepčním rozhodnutím bez analýzy a znalosti situace? Co je to za vládu, kde jeden ministr zavírá naše zastoupení, aby druhý ministr otevíral zahraniční úřady Czechinvestu a Czechtrade? Co je to za premiéra, který neumí kočírovat tyto ministry a který neumí prosadit jednotnou diplomacii ve světě?

Osobně jsem jako poslanec i předseda meziparlamentní skupiny přátel ČR a Jižní Amerika interpeloval pana ministra Schwarzenberga proti rušení ambasád v Latinské Americe. Přesto, že vím, že firmě, která má neschopné obchodníky, nepomůže žádný stát, podporuji diplomacii, jejímž úkolem je budování dlouhodobých vztahů. Opravdu nerozumím strategii této vlády, která na jednu stranu podporuje proexportní politiku a na straně druhé zavírá ambasády či konzuláty. Přitom sama musí vědět, že náklady na jejich činnost jsou zanedbatelné a prakticky neovlivní míru zadlužení. Naopak podporou vzájemného obchodu a zejména českého vývozu do zemí mimo EU přinesou velkou přidanou hodnotu ČR.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: cssd.cz

Tomio Okamura byl položen dotaz

Fakt si myslíte, že jsou Ukrajinci nacisti?

Proto, že se brání a brání svou zem nebo proč? Vy byste ČR nebránil, kdyby bylo potřeba? A nejsou Ukrajinci spíš hrdinové?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Filip (KSČM): Koruna

4:31 Filip (KSČM): Koruna

Připomínám si ústavní slib nejen prezidenta republiky, ale také těch, kteří vykonávají funkce poslan…