Seďa (ČSSD): Nejnovější zpráva Social Watch vládu nepotěší

28.05.2013 5:27

Tak jako každoročně vydala česká pobočka Social Watch zprávu za rok 2012. Zprávu o vývoji a nedostatečnosti v boji proti chudobě a za rovnost obojího pohlaví, která nepotěší nejen současnou pravicovou vládu, ale nepotěší ani občany České republiky.

Seďa (ČSSD): Nejnovější zpráva Social Watch vládu nepotěší
Foto: CSSD.cz
Popisek: Logo ČSSD

Zpráva totiž konstatuje, že přes ekonomickou recesi stále roste bohatství těch nejbohatších a příjmové rozdíly se neustále zvětšují. Tuto skutečnost jako jedno z největších globálních rizik konstatovalo též ekonomické fórum v Davidu. 
 
Již prezident Roosevelt řekl: „Politická rovnost, kterou jsme kdysi získali, je bezvýznamná tváří v tvář nerovnosti ekonomické“. Tato slova si však k srdci nebere současná vládní koalice, která zdůrazňuje pouze svobodu ekonomickou a málo dbá na spravedlnost, solidaritu a rozvoj občanské společnosti v naší zemi.
 
Kvůli přijaté hospodářské politice nekoncepčních a plošných škrtů se zhoršilo postavení žen, zejména matek samoživitelek a samostatně žijících důchodkyň. Omezení příspěvků a změny daní pociťují ženy dvakrát silněji než muži. Škrty ve veřejných výdajích podkopávají generovou rovnost a zvyšují nezaměstnanost žen, které se daleko rychleji propadají do chudoby. A to přesto, že vládní představitelé hovoří jinak a zřejmě jinou řečí. 
 
Vládní koalice ODS, TOP 09 + STAR a LIDEM nemá zájem o svobodu prostých občanů a o zlepšení postavení žen ve společnosti. Její politika je politikou odtrženou od občanů a je zaměřená pouze na ekonomická témata a zájmy kapitálu. Lidé to vidí na každém kroku a hlavně cítí obrovskou nespravedlnost právě v prosazených antisociálních reformách. Přitom zdaleka tolik nezkoumají, kteří že to politici zavinili, ale házejí opozici s koalicí do jednoho pytle. Přitom pravda je pouze jedna. Tato vládní koalice škodí lidem, protože jim snižuje nejen životní úroveň, ale zejména omezuje kvalitu a dostupnost veřejných služeb.
 
Nicméně existuje světlo na konci tohoto vládního tunelu. A tím jsou volby, které by měly přinést změnu vládní politiky. Politiky, která bude odpovědná vůči svým občanům a která ve spojení s občanskou společností dokáže efektivně zajistit přístup k veřejným službám a správu obcí a měst. Platí, že bez práce nejsou koláče, a proto je důležité vyburcovat aktivitu české společnosti, která musí konečně začít cítit, že spravedlnost existuje a že vymahatelnost práva nesouvisí s nabitou prkenicí. Lidé chtějí práci, za kterou dostanou dobře zaplaceno, chtějí mít dostupnou a kvalitní zdravotní péči, rovný přístup ke vzdělání a pomoc státu v době nouze.
 
Nelze donekonečna sledovat postupný rozpad soudržnosti naší společnosti, kde existuje špatně placená práce, kde je omezován přístup k veřejným službám a potlačován evropský sociální model. Ano, je nutno šetřit a zastavit stále rostoucí zadlužení země, ale je nejprve nutno dát červenou kartu rozkrádání státního a veřejného majetku, korupci a klientelismu. Nejde zastavit plýtvání s finančními  personálními zdroji bez boje proti šedé ekonomice a daňovým únikům. Chce to více solidarity a transparentnosti.Stále je ještě čas politiku změnit ve prospěch drtivé většiny občanů České republiky. Nicméně tato změna vyžaduje nejen aktivní účast široké veřejnosti, ale zejména podporu politiky hájící zájem většiny občanů.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: cssd.cz

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Hejtman Grolich: Jižní Morava si od roku 2027 polepší v rozpočtu o 2,8 miliardy ročně

8:19 Hejtman Grolich: Jižní Morava si od roku 2027 polepší v rozpočtu o 2,8 miliardy ročně

Jihomoravský kraj dostal od ministerstva financí k připomínkování pozměněný návrh, který upravuje fi…