Seďa (ČSSD): Novela nevyřeší problémy válečných veteránů

07.05.2013 11:06

Vláda schválila novelu zákona č.170/2002 Sb., o válečných veteránech. Ta si klade za cíl stanovit nové podmínky pro získání statusu válečného veterána s cílem zamezit devalvaci tohoto statusu. Pokud si uvědomíme, že v současné době tento status obdrželo15 290 občanů a každoročně jej získá kolem 1400 osob, a pokud délka rotace v zahraniční misi činí 6 měsíců, pak prodloužení doby služby na 90 dnů problém možného znehodnocení statusu neřeší.

Seďa (ČSSD): Novela nevyřeší problémy válečných veteránů
Foto: CSSD.cz
Popisek: Logo ČSSD

 

Největším problémem současného návrhu je však rozdělení nutné nejkratší doby služby podle míry nebezpečnosti mise, Pokud bude mise s nižší mírou nebezpečnosti, pak se nejkratší doba služby prodlužuje na alespoň 360 kalendářních dnů. Přitom existují obrovské rozdíly v míře nebezpečnosti i v jednotlivých misích, záleží totiž na pozici toho kterého vojáka. Taktéž začlenění možnosti získat status válečného veterána i pro civilisty do této novely není vhodné.
 
Základním problémem této novely zákona je však skutečnost, že stále neřeší současné problémy novodobých válečných veteránů, zejména s ohledem na začleňování vojáků do společnosti po skončení služby v armádě, včetně komplikací při hledání zaměstnání či ubytování. A také skutečnost, že péče o válečné veterány, zejména o ty novodobé, není komplexní a neodpovídá standardům uplatňovaným v evropských zemích NATO.
 
Předkládaná novela zákona o válečných veteránech přes některá pozitiva má zřejmě za cíl spíše snížit náklady resortu, protože po pravdě řečeno, zlepšení péče o veterány v ní nenacházím.Je také s podivem, že ministerstvo obrany připravuje novelu zákona bez toho, že by tyto změny alespoň konzultovalo se Sdružením válečných veteránů České republiky. Zřejmě v obavě, že by byla podrobena kritice těch, kterých se zákon nejvíce týká. 

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

 

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: cssd.cz

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Farský (STAN): Můžeme si dovolit dál ignorovat potenciál geotermální energie?

19:05 Farský (STAN): Můžeme si dovolit dál ignorovat potenciál geotermální energie?

Informace na svém veřejném facebookovém profilu k geotermálnímu projektu Ringen v Litoměřicích