Semelová (KSČM): Zvyšování nájmů v Praze aneb hazard s lidskými životy

22.07.2012 16:00

Vyjádření Marty Semelové, předsedkyně klubu zastupitelů KSČM v ZHMP a poslankyně PČR za KSČM, k zvyšování nájmů v Praze.

Semelová (KSČM): Zvyšování nájmů v Praze aneb hazard s lidskými životy
Foto: red
Popisek: Poslankyně a zastupitelka Prahy 1 za KSČM, Mgr. Marta Semelová

Rada hlavního města Prahy rozhodla tento týden na svém zasedání o zvýšení nájemného v bytech, které vlastní magistrát, v maximální výši podle zákona o jednostranném zvyšování nájemného (viz přiložená tabulka). Zároveň rozhodla o poskytnutí slevy ze zvýšeného nájemného. do doby případného rozhodnutí Rady hl. m. Prahy o úpravě poskytnuté slevy, a to tak, aby skutečná výše předepsaného nájemného zůstala zachována na stávající úrovni dané usnesením č. 1709 ze dne 24. 11. 2009.
 
Na první pohled by se mohlo zdát, že radní koalice ODS – TOP 09 postupuje citlivě, tak aby obyvatelé těchto bytů nepropadli sociální sítí. Jde však o pouhé zdání. Už nyní platí obyvatelé metropole nehorázné částky za to, že vůbec mohou bydlet. Stávající výše regulovaného nájemného dle dříve platných právních předpisů je u bytů hl. m. Prahy stanovena v rozmezí 72,75 až 110,44 Kč za 1 m2 bez částky za vybavení bytu zařizovacími předměty.
 
Mnozí tak, především senioři, jsou zoufalí z toho, co mají z hubeného důchodu zaplatit dřív. Zda jídlo, nutné léky či nájem. Na všechno dohromady nemají. A tak vinou současné vlády Petra Nečase i pravicové vlády na pražském magistrátu si mohou vybrat, buď že nebudou mít hlad, nebo že si koupí léky či že jim zůstane střecha nad hlavou. Rady, aby se přestěhovali do menšího, jsou sice hezké, ovšem to by se nesměly v Praze stavět v prvé řadě luxusní byty pro bohaté, které na mnoha místech stejně zejí prázdnotou, ale byty se sociálním nájemným a byty malometrážní.
 
Nevěřím ani slibům radnice, co se týká slev. Jde jen o otevírání vrátek k naprosto neúnosné výši nákladů na bydlení, které pozlátko krátkodobé slevy pro někoho, jež si ji, jak je u nás zvykem, bude muset složitě vyběhávat, situaci nevyřeší. KSČM proto jednoznačně odmítá tento způsob hazardování s lidskými osudy, které povede k dalšímu nárůstu chudoby a bezdomovectví. Žádáme, stejně jako jsme to udělali už několikrát, snížení stávajících nájmů v bytech, které jsou ve vlastnictví hlavního města, městských částí i soukromníků.

Marta Semelová, předsedkyně klubu zastupitelů KSČM v Zastupitelstvu hl.m. Prahy

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: kscm.cz

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

Sexuální násilí

Jak se v praxi bude dokazovat, jestli byl k souloži udělen souhlas či nikoliv? Nemám nic proti tomu, že jste změnili zákon, ale k čemu to v praxi bude? Co když jedna si budou strany v tom, zda byl udělen souhlas či nikoliv protiřečit?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Majerová (Trikolora): Tak prý jsme dobytci a šmejdi

13:09 Majerová (Trikolora): Tak prý jsme dobytci a šmejdi

Reakce na veřejném facebookovém profilu strany na urážky v komentářích