Šincl Nečasovi: Jste jako král, co odměňuje svou družinu, zatímco poddaní živoří

09.02.2012 18:14

Ústní interpelace na premiéra dne 9. 2. 2012.

Šincl Nečasovi: Jste jako král, co odměňuje svou družinu, zatímco poddaní živoří
Foto: Hans Štembera
Popisek: Přestávka ve sněmovně

Poslanec Ladislav Šincl: Vážený pane premiére, pokrytectví, přetvářka či neupřímnost je morální vada. Jde o rozpor mezi vědomým chováním osoby a jejím vnitřním nebo prezentovaným přesvědčením. Toto se označuje také za farizejství.

Pokrytec například hlásá půst, skromnost a utahování opasků, ale současně tiše připouští vyplácení obrovských odměn svým oblíbencům. Abych byl konkrétní. Vy na jedné straně se skromnou tváří občanům této země ordinujete půst, skromnost a utahování opasků, ale na druhé straně jsme se dozvěděli, že hrubý plat vrchní ředitelky sekce Kabinetu předsedy vlády Jany Nagyové se v březnu minulého roku vyšplhal do astronomických výšin. Ale pozor. To není všechno. Dozvěděli jsme se také, že za pouhý rok 2011 bylo na Úřadu vlády na odměnách vyplaceno vašim oblíbencům 28 mil. korun a ta kritizovaná odměna panny Jany Nagyové na Úřadu vlády je vlastně nic. (Tiché reakce na slovo panny.) A byla druhá nejnižší. To by stačilo jako průměrný plat pro 1200 učitelů na jeden měsíc. Chováte se jako král, který odměňuje svou družinu, zatímco poddaní žijí v chudobě.

Ještě neuvěřitelnější je pak výrok, kterým jste se snažil hájit vyplacení těchto vysokých odměn. Moji lidé dřou jako koně, standardně 12 hodin denně a k tomu často i víkend. Možná to nevíte - ale vy to určitě nevíte, neboť se o život obyčejných lidí vůbec nezajímáte - většina lidí v této republice dře daleko tvrději za 8, 7 či - ti šťastnější - za 13 tisíc korun měsíčně. Místo toho, abyste si jich vážil, tak jimi pohrdáte.

A moje otázka: Vážně se domníváte, že odměny ve výši několikanásobné výše základního platu jsou standardní? A nepřijde vám to jako výsměch ostatním pracujícím lidem?

Předseda vlády ČR Petr Nečas: Vážená paní předsedající, vážené paní poslankyně, vážení páni poslanci, dámy a pánové, skutečně obdivuji charakter pana poslance, který s naprostou suverénností tady žongluje slovy jako je morálka, jako je etika, jako je farizejství, jako je pokrytectví. Pevně věřím tomu, že on sám se považuje za člověka nepokryteckého, nefarizejského, za samý symbol všech ctností a že tudíž má morální právo kacéřovat(?) kohokoliv jiného a označovat ho za pokrytce nebo farizeje. Docela ho obdivuju. Máte můj hluboký obdiv, pane poslanče. Jste bezesporu ztělesněním mravnosti a etiky. Až sem, k řečnickému pultu, slyším šustění andělských křídel, kterými pomalu třepotáte během toho, jak tady stojíte. To za prvé.

Za druhé. Mě fascinuje, jak neustále máte tento kritický osten vůči představitelům ústředních orgánů státní správy v současné vládě. Vážený pane poslance, prostřednictvím paní předsedající, říkáte stejná ostrá slova o nemravnosti, o farizejství a pokrytectví například svému poslaneckému kolegovi panu doktoru Rathovi, který prokazatelně jako ministr zdravotnictví standardně vyplácel odměny řadě lidí ve výši okolo půl milionu korun? Říkáte podobně ostrá slova svým poslaneckým kolegům, kteří jsou například hejtmany, jako je první místopředseda vaší drahé politické strany, pan hejtman Hašek, kteří také zásadně nezveřejňují výši svých odměn na krajských úřadech?

A mimochodem čísla, která jsou k dispozici z Ministerstva financí, jednoznačně ukazují, že zatímco celkový objem vyplácených platů a odměn v ústředních orgánech státní správy se v loňském roce proti roku 2010 snížil o téměř 10 %, celkový objem vyplácených finančních prostředků na krajských úřadech se zvýšil o více než 3 %. Takže jestli chcete někam mířit svůj morální a etický protipokrytecký a protifarizejský postoj, mohl byste velmi účinně začít u své vlastní politické strany, dokonce ve vašem vlastním poslaneckém klubu, u vašich vlastních voličů, resp. členů.

Za další. Já jsem se díval na to, jak se vyvíjela křivka vypláceného objemu odměn na Úřadu vlády. Mám pro vás sladké tajemství. I za vlád sociálně demokratických premiérů dosahovaly vyplácené odměny řádu desítek milionů korun, čili to nebyl žádný dramatický nárůst, který nastal. A to musím říci, že se jednalo o období před rokem 2006, kdy celkový objem vyplácených mezd vzhledem k mzdovému růstu za tu dobu, byl výrazně nižší, než byl dnes. Čili, i tady tak trošku střílíte do vlastního hnízda.

Já mohu pouze konstatovat, že v loňském roce byl snížen celkový objem platů a mezd na Úřadu vlády o 17 %, resp. počet pracovníků o 17 %, z toho o 10 % celkový objem mezd. Tyto odměny nedostávají moji oblíbenci, ty dostává několik stovek pracovníků Úřadu vlády. A já si stojím za základní tezí, kterou hájím dlouhodobě - že státní správa má fungovat tak, aby menší počet lidí dostával celkově větší objem platů a mezd, než dostává dnes.

Poslanec Ladislav Šincl: Pane premiére, mám o vás velký strach. Měl byste vědět, že jako praktikující křesťan je pokrytectví vážný velký hřích. Dokonce o vás a vámi podobných se píše v evangeliu sv. Matouše: Běda vám, zákoníci a farizejové a pokrytci.

Už jsem pochopil, proč se tak urputně snažíte prosadit největší novodobý tunel v českých dějinách - církevní restituce. Doufáte totiž, že z těchto vašich hříchů se vykoupíte novodobým církevním desátkem, církevními restitucemi. (Souhlasný šum zleva.) Vy jste totiž se vůbec nepoučil. Kážete vodu a sám se svými oblíbenci na Úřadu vlády pijete víno. Nic více pokryteckého než říkat lidem, ať dřou za minimální mzdu, kterou odmítáte zvyšovat. A říkáte, že peníze nejsou. Peníze zřejmě jsou, ale jen pro vámi vyvolené.

Jsem z Moravskoslezského kraje, z kraje, kde lidé těžko shánějí práci. A když už ji seženou, zpravidla dostanou mzdu, která se pohybuje pod republikovým průměrem.

Poslanec Ladislav Šincl: Jak to mám, prosím vás, vysvětlit těmto lidem? (Potlesk zleva.)

Předseda vlády ČR Petr Nečas: Vážená paní předsedající, vážené paní poslankyně, vážení páni poslanci, dámy a pánové, chtěl bych v prvé řadě vyjádřit velkou radost nad tím, že díky interpelacím na mě jako na předsedu vlády pan poslanec otevře Písmo svaté. Já jsem přesvědčen, že je to dobře, že aspoň této příležitosti využije a že především - protože Písmo svaté ve své novozákonní části skutečně mluví velmi o tom, že člověk má být sebekritický - že především zpytuje sám sebe, kde on sám vystupuje jako farizej a pokrytec. Věřte mi, že já mám v sobě dostatek pokory, abych toto dělal.

Za další: Musím říci, že si velmi vážím toho, když se lidé dokáží prosadit na trhu práce a i za nízkou mzdu živit sebe a své rodiny, že neodcházejí na úřad práce a nenechávají si vyplácet sociální dávky. Proto považuji za klíčovou politiku své vlády přispět k rozvoji zaměstnanosti, vytváření nových pracovních příležitostí, protože vytváření nových pracovních příležitostí je nejúčinnější sociální politikou a každý slušný člověk ví, že není důstojnějšího způsobu, jak zajistit obživu pro sebe a pro své blízké než vlastní prací. Takže já jsem si moc dobře vědom toho, jak v některých regionech mají lidé těžký osud, jak je tam nedostatek práce. Právě proto vláda České republiky provádí reformní změny, abychom za prvé zabránili tomu, že lidé budou uvrženi do bídy tím, že tento stát bude zadlužený, a za druhé, abychom otevřeli podmínky pro podnikání tak, aby se mohla vytvářet nová pracovní místa a tito lidé také dosáhli slušných mezd, které jim umožní důstojný život. To je politika mé vlády.

reklama

autor: PSP ČR

Ing. Patrik Nacher byl položen dotaz

vedení

Pane Nachere, jste hodně výrazná osobnost a jako jeden z mála z ANO máte podle mě i schopnost se domluvit i s ostatními stranami. Proč tento váš potenciál nevyužijete a nekandidujete do vedení? Nebo to není podle vás možné, když je tam Babiš a jeho nejvěrnější? Podle mě je škoda, že vedení ANO není ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ulvr (SLK): Na Jilemnicku vzniklo první společenství obcí v republice

13:04 Ulvr (SLK): Na Jilemnicku vzniklo první společenství obcí v republice

Liberecký kraj se stal prvním krajem, kde vzniklo společenství obcí jako nová forma meziobecní spolu…