Sitarová (Republika): Hlídejme si, co je naše a co nás živí

11.02.2014 16:45

Nespoléhejme na společný trh a dovážené potraviny. Může se nám to krutě vymstít. Potřebujeme schopné zemědělce, které nezlikviduje dotacemi zvýhodněná zahraniční konkurence. Potravinová soběstačnost není tabu, ale nutnost.

Sitarová (Republika): Hlídejme si, co je naše a co nás živí
Foto: Republika
Popisek: Radka Sitarová

Lidská populace roste rychleji, než naše Země unese. Přestože i v České Republice stoupl počet obyvatel od počátku 19. století na dvojnásobek, není to nic proti obrovské celosvětové populační explozi, která děsí všechny vědce i politiky napříč celou planetou. Jedna lidská generace zažívá během svého života obrovský populační boom. Zatímco se tato generace  ve škole  v roce 1950 učila, že na světě je cca 2,5 miliardy obyvatel, dnes je na stará kolena součástí 6ti miliard pozemšťanů.

Největší  nárůst obyvatel se týká především rozvojových zemí. Rozvinuté země představují pouhých 16% obyvatelstva planety. Přibývá lidí, kteří nejsou schopni se sami svým úsilím uživit, trpí chudobou a podvýživou. Typickým příkladem je Afrika, která se navíc díky pomoci zvenčí stala naprosto nesoběstačnou. Tento trend ve vývoji obyvatelstva skutečně představuje hrozbu nejen co se týče ekologické únosnosti Země, ale také hrozbu společenskou, migraci za lepšími životními podmínkami a riziko bojů o zdroje.

V České Republice prozatím máme štěstí,  máme co jíst. Patříme k elitě světa, která si  dokonce dopřává ten  luxus jídlem plýtvat. Avšak je potřeba myslet na budoucnost! Abychom byli soběstační a dokázali se sami nakrmit, potřebujeme pole, na kterých můžeme pěstovat plodiny. A potřebujeme schopné zemědělce, které nezlikviduje dotacemi zvýhodněná zahraniční konkurence. Stát by měl chránit zemědělský půdní fond jako strategickou oblast národního hospodářství.  Produkčně nejcennější půdy se musí uchovat výhradně pro zemědělské účely a musí zůstat v majetku státu.  Nesmíme dopustit, že mezitím, co spoléháme na potraviny dovážené z jiných zemí, přijdeme o vlastní zemědělství a o naši potravinovou soběstačnost.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Radka Sitarová

odškodnění

Pane poslanče, dobrý den, co si myslíte o tom, za jakých podmínek chce Praha poskytnout pozůstalým po obětech střelby na FF finanční pomoc? Já si troufnu říci, že je to až nehumánní, a že je celý ten dotazník je jen zástěrkou, jak nepomoci. Zajímalo by mě taky, zda nějaké odškodnění vyplatil stát? M...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Mašek (ANO): Kokain? Kde jsou ty doby, kdy největším skandálem bylo, že nám v hospodě došlo pivo

22:12 Mašek (ANO): Kokain? Kde jsou ty doby, kdy největším skandálem bylo, že nám v hospodě došlo pivo

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu ke kokainu nalezenému na toaletách Poslanecké sněmovn…