Škárka: Kuřáci všech zemí spojte se

12.01.2013 15:31

V minulých dnech představil poslanec Boris Šťastný a ministr zdravotnictví Leoš Heger návrh protikuřáckého zákona v podobě, která hraničí se zdravým rozumem.

Škárka: Kuřáci všech zemí spojte se
Foto: Hans Štembera
Popisek: Poslanec Jaroslav Škárka

Restriktivní opatření vůči kuřákům jsou na úrovni stalinistických represálií namířených proti skupině vlastních obyvatel. Toto chování mě překvapuje obzvlášť u obou politiků, kteří se hlásí k liberálním hodnotám. Ale možná si oba představují svobodu rozhodování občana jinak. Napříště možná poslanec Šťastný dospěje k názoru, že je potřeba zakázat vepřové maso (a to je škodlivé), nebo dokonce, že se nesmí nosit kravaty (ty jsou taky nebezpečné, protože se na nich může někdo oběsit) a začne pracovat na zakazujících zákonech. 

Nový zákon by podle návrhu měl zakázat kouření v restauracích a na mnoha jiných místech. Pokud jsou cigarety a jejich prodej legální, není možné zabraňovat jejich konzumaci. Každý má svobodné právo, zda bude kouřit či nekouřit, nebo být či nebýt v zakouřeném prostředí. Pravicoví politici by se naopak měli zasadit o znovuzavedení některých kuřáckých vlaků, autobusů, či letů jako alternativu pro spoluobčany kuřáky, kterými nekuřáci nemusí cestovat.

Úplným nesmyslem v návrhu je pak povinnost nabízet nealko nápoje levněji než alkoholické. A tady se ptám, proč vy, pravicoví politici, zastánci svobodného trhu, vymýšlíte tyto „ptákoviny“? Nebo snad máme málo regulačních nesmyslů z Evropské unie a musíme vymýšlet sami další? Nestačí nám zákazy žárovek, předražená podpora obnovitelných zdrojů, normované velikosti zvířecích klecí, které jsme na pokyn „božské“ Evropské unie museli zavést?

Před dvěma lety vešel v platnost zákon, který donutil majitele restauračních zařízení ke stavebním úpravám provozoven a oddělení kuřáckých a nekuřáckých prostor. Pro mnoho restauratérů jistě nemalá investice. Teď jim bude k ničemu. Nečekám, že by stát a vláda nějak výrazně podnikatelům pomáhala, ale neměla by jim alespoň škodit. Jako například tímto novým návrhem. Nemluvě ani o tom, že nepochybně dojde k poklesu tržeb restaurací. V době hospodářské krize jistě velmi „uvážlivé“. Já sám, v případě že zákon projde, do nekuřácké restaurace nevkročím.

Další hloupostí návrhu je postavení elektronických cigaret na roveň klasickým. Byť nejsem zastáncem e-kouření, tak jeho účinky na okolí jsou minimální. Už z toho je patrné, že autorům návrhu nejde o zdravotní důsledky kouření, ale o vyhlášení „svaté války“ jedné skupině občanů. Jen bych se nechtěl dočkat toho, že občanům dojde trpělivost a vyhlásí „svatou válku“ jiné skupině občanů a to nám politikům.

Autor je kuřák a nehodlá na tom nic měnit.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jaroslav Škárka

Ing. Martin Kolovratník byl položen dotaz

Byl byste pro, aby měli cyklisti SPZ?

Cyklisti jsou všude a dost často bohužel nedbají pravidel silničního provozu. Už víckrát se mi ale stalo, že udělali nějaký přestupek a vlastně jim to projde, protože je nemáte jak identifikovat, i když je třeba natočíte nebo je zachytí nějaká kamera. Neměli by mít na kole něco, podle čeho půjdou id...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Senátor Hampl: Nechutné výmluvy docenta Tuleji na svou doktorandku

14:17 Senátor Hampl: Nechutné výmluvy docenta Tuleji na svou doktorandku

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k nominaci Pavla Tuleji na post ministra pro vědu.