Šlégr: Jdu znovu do boje

03.01.2017 10:12

Jiří Šlégr má jasno. Nejenže se znovu zúčastní volebního klání, ale ví o největších bolestech spoluobčanů. „Naše lidi nejvíc trápí jejich bezpečnost, zneužívání sociálních dávek a levná pracovní síla. To je určitě něco, co se v případě mého zvolení pokusím změnit. Ze svých zkušeností získaných v Poslanecké sněmovně vnímám, že senátoři se těší větší důvěře veřejnosti než poslanci,“ řekl novinářům z různých médií proslulý hokejista.

Šlégr: Jdu znovu do boje
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jiří Šlégr

Pojďme si společně shrnout, co všechno Jiří Šlégr v podzimní předvolební kampani k senátním volbám veřejně říkal. Své názory zastává i nadále – v období před opakovanými volbami.

Jak bude pracovat v Senátu? Jako sportovec jsem se naučil tvrdě pracovat, nebát se, mít nejvyšší cíle a jít za úspěchem. Toto jsem připraven přenést i do práce senátora.

Jak chce jako sportovec prosazovat zdravý životní styl? Již nyní k tomu přispívám především návštěvami ve školách po celém našem regionu. Beseduji zde s dětmi na téma sportu a jeho důležitosti pro život. Mé zjištění o nárůstu obezity naší mládeže je věc, která mi jako sportovci není lhostejná a považuji za velmi důležité udělat vše pro to, aby naše děti našly znovu vztah ke sportu.

Jak chce postupovat konkrétně v otázkách zdravého životního stylu? Nejdůležitější záležitostí je práce s mládeží – a to nejen ve sportech, jako jsou fotbal či hokej, ale obecně ve všech dalších sportovních odvětvích.

Jak nahlíží na okres, o němž si většina lidí v republice myslí, že se v něm žije špatně? Životní prostředí se změnilo k lepšímu. Nezaměstnanost nadále přetrvává. Vládne zde sociální nespravedlnost, kdy někteří lidé na dávkách jsou na tom dokonce lépe než poctiví pracující. Cíl? Změnit to!

Co by nejraději ukázal návštěvníkům Mostecka? Zimní stadion Ivana Hlinky v Litvínově, aby viděli extraligové utkání, nasáli jeho atmosféru a na vlastní oči se přesvědčili o významu hokeje na Mostecku. Krásné Krušné hory, pro mě je nejhezčím místem vrchol Loučná, který se nachází ve výšce 970 metrů. Je mým osobním přáním, aby se na tomto místě vybudovala rozhledna, aby se tyčila symbolicky nad uhelnou pánví a připomínala siluetu horníka. Turistům bych doporučil navštívit také lyžařský areál Klíny.

Jak chce zlepšit prestiž Senátu? Ze svých zkušeností z Poslanecké sněmovny vnímám, že senátoři se těší větší důvěře veřejnosti než poslanci. Zároveň beru za svůj úkol přesvědčit občany o tom, že zejména jako kontrolní orgán vůči Poslanecké sněmovně je Senát důležitý a potřebný.

Jak se staví k sociálně vyloučeným lokalitám a dalším problémovým místům se zvýšeným výskytem nepřizpůsobivých? Kdo se byl podívat do Janova či Chanova, ví, jaký je tam bordel. Podle svých poznatků získaných při výkonu mandátu litvínovského zastupitele soudím, že mohou být účinné mobilní policejní služebny. Zavedl bych je po celém Mostecku.

Proč namísto bombastické předvolební kampaně dal přednost skromné inovativní cestě v podobě pořádání skromných pěti talkshow? Protože velké tradiční akce občany již dávno nebaví. Talkshow jsem si sám uváděl. Vedl jsem je v naprosto volném stylu a s ohledem k návštěvníkům, kteří se chtěli ptát. Pořádáním talkshow jsem splnil slib, jenž jsem dal svým příznivcům na facebookovém profilu. Zněl: nebudu kandidovat s hesly a sliby, jež budu vymýšlet. To už tady bylo a nefunguje to. Zpravodajský server E-mostecko.cz pořizoval z každé talkshow videozáznam. Zhlédnout je můžete na stránkách www.e-mostecko.cz. Videozáznamy přinášejí ucelenou informaci o tom, co se na jednotlivých setkáních s občany vlastně probíralo. Mým přáním je, aby se to dozvěděla široká veřejnost. Nejsem přece tajnůstkář.

Proč se chce vrátit do vysoké politiky, když po třech letech opouštěl Poslaneckou sněmovnu znechucen praktikami, které tam poznal? Není mi lhostejná situace na severu Čech. Žiji v Litvínově – a pokud bych byl zvolen senátorem, chtěl bych svému regionu pomoci. Žádám občany, aby mi říkali, co je trápí a jaké jejich problémy mám v Senátu řešit. Od května jsem přes celé léto navštěvoval školy, střediska volného času dětí a mládeže, různá sportoviště a pracoviště. Všude jsem hovořil s lidmi a zajímal jsem se o jejich názory a o to, co je trápí.

Co mu v Poslanecké sněmovně nejvíce vadilo? Že se v ní dělá hodně podrazů, nedokázal jsem se s tím smířit, protože to není můj styl života, mám rád fair play a v Poslanecké sněmovně, potažmo ve vysoké politice se fér nehraje.

Kde nabral novou sílu a načerpal chuť se vrhnout zpět do vysoké politiky? V Senátu situace až zas tak odlišná od Poslanecké sněmovny pravděpodobně nebude… Situace je tam jiná. Senát považuji za dozorčí radu či kontrolní orgán Poslanecké sněmovny. Senátoři hodnotí, zda návrh zákona byl správně připraven. Mohou přijít s pozměňovacím návrhem. Nebo úplně nový návrh zákona shodit. V tomto smyslu bych Senát úplně nesrovnával s Poslaneckou sněmovnou. Pravdou je, že jsem ze sněmovny odcházel znechucen. Byl jsem konsternován existencí kauz, které jsem v průběhu svého tříletého působení ve sněmovně zažil. Byl jsem bohužel opoziční politik. Viděl jsem, jak se pravicové strany chovají k našim občanům – a to mě strašně mrzelo. Když jsem šel po ulici a měl jsem se lidem podívat do očí, zjistil jsem, že nás všechny házejí do jednoho pytle. Občana nezajímá, zda jste orientován doleva či doprava, ale zajímá ho, co s ním zákony provedou v dané životní situaci. Proto jsem se na tom opravdu již nechtěl podílet. Stačilo mi vidět nespokojené stávkující policisty, lékaře, hasiče, jak se jim plošně snižují platy. Ta doba byla strašná. Myslím si, že se to teď rapidně změnilo. Dneska je u vlády sociální demokracie. Lidé se mají lépe a já věřím v to, že pokud sociální demokracie zůstane u vlády, tak to bude jenom k lepšímu. Proto jsem se rozhodl znovu kandidovat a pokusit se být tou osobou, jež bude bojovat za naše lidi tady žijící.

Proč si vybral litvínovského zastupitele a krajského radního Martina Kliku za svého poradce pro bezpečnostní oblast? Protože dříve vykonával funkci ředitele Městské policie Litvínov. Považuji jej za výborného odborníka pro bezpečnostní problematiku a pro oblast sociálních věcí. Využívám jeho rad pro svoji práci. Vážím si jeho nadhledu a zkušeností získaných v terénu.

Dlouhá léta působil v Americe. Netouží se tam vrátit? Tam jsem vždycky rád vzpomínal na Mostecko a Litvínov, protože tady se cítím být doma a neplánuji se nikam stěhovat. Ve světě jsem viděl spoustu krásných míst, ale mně je tady dobře s rodinou a dětmi a chci tady zůstat a působit mezi lidmi. Proto pokud bude možnost vrátit se do politiky na celostátní úrovni a pomáhat lidem, budu za to rád. Jsem připraven dát kůži na trh, jak se lidově říká.

Text: Petr PROKEŠ

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministr Válek: Jak zajistit a poskytnout dětem dietní stravu

15:14 Ministr Válek: Jak zajistit a poskytnout dětem dietní stravu

Informace na svém veřejném facebookovém profilu k nové metodice poskytování dietní stravy v rámci šk…