Šlégr (NS-LEV 21): LIDEM chtějí omezit spotřebitelskou ochranu lidem

24.09.2012 6:24

V době takzvané metylalkoholové aféry přišla tento týden místopředsedkyně vlády Karolína Peake se zásadním a naprosto skandálním návrhem, který se podle mého názoru vymyká normálnímu přemýšlení.

Šlégr (NS-LEV 21): LIDEM chtějí omezit spotřebitelskou ochranu lidem
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jiří Šlégr

Uvažuje totiž o sloučení České obchodní inspekce a Státní zemědělské a potravinářské inspekce. To jsou instituce, které mají na starost ochranu spotřebitelů a právě dnes, kdy jsou spotřebitelé tvrdého alkoholu dotčeni kauzou pančovaných lihovin, to vnímám jako naprosto zcestný návrh.

Chápu, že stát musí v době hospodářského poklesu, který si navíc tato vláda zavinila sama, šetřit i na svém provozu, ale tak, jak znám kroky Nečasovy vlády, obávám se, že sloučení těchto dvou institucí by vedlo ke snížení ochrany spotřebitelů. Jeden podobný příklad nesprávného šetření již uvedl Jiří Paroubek: zrušení stálých kontrol v lihovarech a jejich nahrazení namátkovými kontrolami je podle mě jedním z důsledků současné krize ohledně metylalkoholu.

Návrh paní Peake považuji za typický příklad populismu, protože nejenže se nesníží náklady na provoz těchto institucí, ale naopak zřejmě dojde k jejich zvýšení. V průběhu reorganizace by navíc zřejmě dočasně došlo k ohrožení schopností efektivně pracovat u těchto důležitých orgánů státní správy.

Vláda by se měla soustředit na zvýšení ochrany spotřebitelů a hledání řešení současné kauzy, kde dokonce umírají lidé, a ne na vymýšlení podobných hloupostí, které nejsou na pořadu dne.  

Jiří Šlégr, místopředseda NS-LEV 21

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: NS - LEV 21

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Davis (Zelení): Evidentně potřebujeme novou generaci političek a politiků

23:08 Davis (Zelení): Evidentně potřebujeme novou generaci političek a politiků

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k stavu životního prostředí v České republice