Smýkal (ČSSD): Premiér pohrdá sněmovnou

06.12.2012 17:55

Projev na 49. schůzi Poslanecké sněmovny dne 6.12. 2012.

Smýkal (ČSSD): Premiér pohrdá sněmovnou
Foto: CSSD.cz
Popisek: Logo ČSSD

Vážený pane předsedající, především děkuji za slovo.

Na úvod musím říci, že to, že není přítomen pan premiér, pokládám za pohrdání Sněmovnou. Dopoledne zde byl a nezaznělo, že nebude přítomen. Myslím, že i poslanci, kteří se připravovali na interpelace, se k tomu stavěli velmi zodpovědně na rozdíl od pana premiéra. Přesto přednesu svou interpelaci. Vážený pane premiére, mohl bych říci jen dvě slova: ČD Cargo s vykřičníkem za nimi, což by mohlo stačit, aby bylo jasné, o co jde, že situace s tímto podnikem je více než složitá.

Označil bych to tak, že v případě ČD Kargo tiká časovaná bomba. O hrozbě insolvence ani nemluvě. I přesto všechno ve vládních kruzích panuje delší dobu ticho po pěšině.

Pane premiére, protože vaše vláda je aktuálně bez ministra dopravy a jiného jste zatím se skupinkou LIDEM nevyhandloval, chtěl bych vás tedy požádat o odpovědi na následující otázky.

Proč vláda české republiky ve vztahu k ČD Kargo nic nekonala, když už v květnu 2012 měla informace o zásadních problémech?

Za druhé - pokud cosi konala, můžete, prosím, uvést, jaká konkrétní opatření přijala, resp. jaké úkoly uložila ministru dopravy, aby se situace v této společnosti konsolidovala.

Za třetí - proč vláda svou nečinností napomáhá k likvidaci národního karga Kargo dopravce (?) a proč přispívá k tomu, že převážně ekologická nákladní železniční doprava postupně snižuje objemy přepravy a otevírá cestu k tomu, aby naše silnice zaplavily v ještě větší míře kamiony.

Za čtvrté - proč vláda ohrožuje existenci až 2500 pracovníků ČD Kargo, ale i regionální, a to i osobní, dopravy v některých krajích České republiky.

Pana premiére, vše, co jsem uvedl, mě nutí k výzvě: pane premiére, vládo, řeště urgentně situaci v ČD Kargo, než bude pozdě! Chtěl bych od vás jasnou konkrétní odpověď, ne fráze, konkrétní postup. Věřte, že lidé zaměstnaní na železnici na to čekají.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PSP ČR

Mgr. Ondřej Kolář byl položen dotaz

návrat Ukrajinců

Je podle vás fér někoho nutit jít válčit, když nechce, a lze takové lidi vůbec nějak motivovat? Jestli někdo před válkou utekl, myslíte, že je něco, co ho přiměje jít válčit? Vždyť není nic cennějšího, než život. A jelikož se válka pro Ukrajinu nevyvíjí vůbec dobře, není třeba řešit, co bude Ukrajin...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministr Bartoš: Nebojte, plastová občanka bude vždy platit dál až do zániku vesmíru

6:16 Ministr Bartoš: Nebojte, plastová občanka bude vždy platit dál až do zániku vesmíru

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k digitalizaci.