Sobotka: Budoucnost důchodců? Podvody a nesvoboda

10.09.2012 9:10

Nevíme, co čeká Nečasovu vládu, protože touha po moci dosud překonala všechny koaliční rozepře, ale víme, co čeká důchodce, když těsná vládní většina stihla protlačit Sněmovnou ořezání valorizace penzí.

Sobotka: Budoucnost důchodců? Podvody a nesvoboda
Foto: Hans Štembera
Popisek: Bohuslav Sobotka

Padá předpokládaná valorizace průměrného důchodu o čtyři sta korun, průměrný důchodce dostane jen asi 150 korun, ovšem při takovém růstu inflace, že jeho reálný důchod poklesne. Dvě třetiny inflace totiž nebudou nově do valorizace důchodů započteny. Jde tedy o zavedení jakési valorizace důchodů, ale opačným směrem – dolů!

Racionální vysvětlení pro takové chování vlády není k dispozici. Inflace se vládě dávno vymkla z ruky, a tak ji mají důchodci zachraňovat tím, že budou dělat, jako že žádná není. Přitom za inflaci vláda může sama, její hlavní příčinou je zvýšení DPH.

Avšak kdo se podíval do oficiálních statistik ministerstva financí, jak si vláda zvýšením DPH opravdu pomohla, uvidí smutný fakt, že vůbec nijak. Od ledna do srpna letošního roku dokonce vybrala této daně méně než za stejné období v loňském roce.

Jak zvýšení DPH, tak zrušení dosavadní valorizace důchodů připomíná kousky pistolníků, kteří se bezchybně trefují do vlastního kolena. Naštvou všechny a nikdo z toho nic nemá. Předseda poslaneckého klubu ODS se ve Sněmovně divil tomu, že máme spočítáno, o kolik důchodci přijdou, a přitom tvrdíme, že zvýšením DPH se nic víc nevybere. Tak snad nad těmito řádky pochopí, že existuje inflace, která nevzniká na trhu, ale v ministerských pracovnách a poslaneckých klubech pravice, a ta nás připravuje o peníze, i když zvyšování cen prostřednictvím vyšší DPH nemá žádnou cenu.

Spíše tedy mluvme o chaosu v hlavách vládních kormidelníků, kteří sledují jedním okem kompas pohádkové ideologie, a druhým, pod údery vln hospodářské nepohody, zcela jinam ukazující kompas z reálného světa. Avšak ať už je to ze zaslepenosti, nebo z neschopnosti, výsledkem je podvod, který bourá základy nejširší společenské smlouvy, uzavřené s občany po pádu totality.

Není to tak dávná historie, aby to úplně zapadlo. Vynořili jsme se z direktivního systému, ve kterém ceny stanovoval úřad a koruna nebyla směnitelná v zahraničí. Stáli jsme před obrovskými riziky cenové liberalizace a otevření světové konkurenci a veřejnost by je neunesla bez současného vytvoření sociální sítě.

Její součástí byl i slib důchodcům, že jich se to nedotkne, protože dopad těchto opatření bude zohledněn ve valorizaci. Podobně byli ubezpečováni při deregulaci nájemného, která probíhala i pod tlakem Ústavního soudu. Valorizací důchodů měli být chráněni také před seriálem zvyšování DPH a důsledky důchodové reformy. Vzpomeňte si na sliby ODS před volbami, na plakátech s rozjásanými důchodci, trávícími podzim života kdesi pod palmami. Tento podvod není náhodný, tato vláda je nakloněna podvodům.

K důvodům, proč se vyšší DPH nedá z vládních statistik vyčíst, patří i to, že podstatná část obchodníků tuto daň sice vybere, ale neodvede. Ministr Kalousek nyní blouzní o jednotné evidenci daní, která bude nepochybně ještě úspěšnější než jednotný systém sociální péče, jednotný registr vozidel, Opencard, IZIP, JIM a všechna další strašidla, kterými nás elektroničtí mičurinci pravice zaplavují.

A nakonec ještě pohádku o finanční nezávislosti. Premiér Petr Nečas se znovu zapřísahal, že od svých plánů neustoupí, jinak je naše nezávislost ztracena. Možná by se však mohl poohlédnout po vlastní pracovně, jestli se mu ta nezávislost neztrácí i jinak.

Nabízím jednoduchou úvahu – buď jste schopni dluhy splácet, protože vyděláváte víc, než je přírůstek zadlužení, a pak je budete splácet ze svého, jste svobodní. Nebo se zadlužujete z něčeho, na co nemáte, musíte si půjčovat u druhých, a pak splácíte z cizího a jste nesvobodní. Cesta podvodů této vlády je zároveň cestou do nesvobody. Takovou cestu a takový směr odmítáme a předkládáme veřejnosti spravedlivější a sociálně citlivější řešení.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: cssd.cz

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ostrá (SOCDEM): Jen další z řady „signálů”, které lidem vysílá pětikoalice

6:04 Ostrá (SOCDEM): Jen další z řady „signálů”, které lidem vysílá pětikoalice

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k náhradám ministra Beka za bydlení.