Sobotka (ČSSD): Arogance a Národní divadlo

11.09.2012 12:45

Paní Alena Hanáková z TOP 09 na ministerstvo kultury prostě nepatří. Znovu se to potvrdilo v okamžiku, kdy se rozhodla ( nebo nechala donutit) odvolat ředitele Národního divadla Ondřeje Černého a to jen několik měsíců před tím, než by mu skončilo řádné funkční období.

Sobotka (ČSSD): Arogance a Národní divadlo
Foto: Hans Štembera
Popisek: Bohuslav Sobotka

Ministryně přitom nebyla schopna odvolání ředitele Národního divadla řádně veřejnosti zdůvodnit, neuvedla jediný konkrétní důvod, jediné konkrétní pochybení, které by ospravedlnily bleskové odvolání málem ve stylu nedávné popravy policejního prezidenta. Obecné fráze o nutnosti reorganizace totiž slyšíme opakovaně od okamžiku, kdy byl spuštěn chybný projekt sloučení Národního divadla a Státní opery.

Pokud bychom měli slušnou vládu a kompetentní ministryni kultury, stávající ředitel Černý by dokončil funkční období, na které byl jmenován. V předstihu by bylo vypsáno řádné otevřené výběrové řízení tak, aby nový ředitel ND mohl nastoupit v okamžiku ukončení mandátu ředitele stávajícího. Slušnou vládu ale nemáme, ministryně je už na první pohled jen neschopná loutka, a tak sledujeme zákulisní čistě klientelistickou rvačku o prestižní a důležitou pozici v rámci kulturní obce. Nikdo se nemůže divit lidem, kterým záleží na úrovni a pověsti Národního divadla, že proti arogantnímu postupu protestují. Nikdo se opravdu nemůže divit hercům naší první scény, že sepisují rovnou petici za odchod Hanákové.

Premiér Nečas by neměl váhat. Nechal si ze strany TOP 09 vnutit slabou a nepřipravenou ministryni, která svůj úřad nezvládá a postupně ho vede do stále větší hanby a chaosu. Pan Černý by se měl vrátit do funkce ředitele ND, mělo by být vypsáno řádné výběrové řízení na jeho nástupce a paní Alena Hanáková by měla opustit ministerstvo kultury. Pokud to během několika hodin nezařídí premiér, bude to jen další důvod proč by měla skončit celá jeho vláda.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: ČSSD

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Kolaja (Piráti): Výrobky bez kazítek a s možností opravy

12:12 Kolaja (Piráti): Výrobky bez kazítek a s možností opravy

Udržitelnější výrobky, které bude možné po rozbití opravit, a až doslouží, dočkají se recyklace. To …