Sobotka: Vláda kritické čerpání dotací z EU neřeší. O problému odmítá i diskutovat

10.02.2012 9:55

Vyjádření šéfa ČSSD k pozastavení evropských dotací.

Sobotka: Vláda kritické čerpání dotací z EU neřeší. O problému odmítá i diskutovat
Foto: cssd.cz
Popisek: Bohuslav Sobotka při projevu v Senátu

Vláda Petra Nečase nemá řešení v oblasti problémů s čerpáním peněz z fondů EU. Zablokování čtvrteční mimořádné schůze Sněmovny, kterou svolala ČSSD právě k otázce aktuálního stavu čerpání evropských peněz, je jasným důkazem, že vládní koalice tuto oblast nemá pod kontrolou, postrádá systémové řešení a odmítá o tomto stavu jakkoli na půdě Parlamentu podat informaci.

Sociální demokracie dlouhodobě upozorňuje na kolaps čerpání evropských peněz, kdy ČR z celkového objemu téměř 800 miliard korun pro roky 2007-2014 vyčerpala dosud jen zhruba 140 miliard korun! Vláda P. Nečase i přes opakovanou kritiku ČSSD nepřijala za rok a půl  v této oblasti žádná systematická opatření a svou nečinností dále ohrožuje desítky miliard korun pro naši zemi. Takové chování vlády P. Nečase je v době deficitních veřejných rozpočtů, škrtů peněz v sociální oblasti a chybného zvyšování DPH zcela nepřijatelné.

ČR má v této chvíli díky nečinnosti vlády zastaveny už financování u čtyř operačních programů, aktuálně nyní hrozí zastavení proplácení také u operačního programu pro oblast školství, kde je ohroženo více než 50 miliard korun.

Řešení, které v této věci dlouhodobě navrhuje ČSSD, je především jasná analýza současného stavu, identifikace hlavních problémů a okamžité jednání s Evropskou komisí o převedení peněz z nefunkčních operačních programů do těch, jejichž čerpání je v pořádku a má potenciál, že se zde peníze pro ČR vyčerpají a využijí k rozvoji naší země.

Chování vlády P. Nečase je ovšem v této oblasti zcela nezodpovědné a nepřijatelné. Namísto snahy o urychlené řešení problémů se snaží problémy bagatelizovat či je přímo popírat. Premiér Nečas, který odmítá o těchto problémech vést v Parlamentu jakoukoli debatu, tak přejímá plnou odpovědnost za rizika ztráty stovek miliard korun, určených fondy EU na rozvoj naší země.

Bohuslav Sobotka, předseda ČSSD

reklama

autor: ČSSD

Ing. Miroslav Balatka byl položen dotaz

Můžete definovat, co je dezinformace?

Všichni o nich mluví, ale co to přesně je? Třeba za covidu jsme byly svědky toho, jak se měnilo, co je pravda a co dezinformace

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Paroubek (ČSSD): Přehnaně drahá audience premiéra Fialy u amerického prezidenta Bidena

11:04 Paroubek (ČSSD): Přehnaně drahá audience premiéra Fialy u amerického prezidenta Bidena

Základní otázka zní, kolik stojí vstupenka do Bílého domu, sídla amerických prezidentů.