Stanjura (ODS): Pane Sobotko, stěžujete si sami na sebe, a ne na nás

02.09.2011 12:48

Projev na 22. schůzi Poslanecké sněmovny, dne 2. 9. 2011

Stanjura (ODS): Pane Sobotko, stěžujete si sami na sebe, a ne na nás
Foto: Zbyněk Pecák
Popisek: Zbyněk Stanjura

Hezké dopoledne. Nejdříve bych chtěl přivítat nové kolegy z ČSSD, kteří tady tento týden nebyli a v pátek si přinesli ty hezké cedulky. Možná mohli uplatňovat svoje návrhy k zákonům v průběhu druhého čtení. To evidentně neučinili, ale dobře, že jsou alespoň u toho okamžiku, kdy jsou třetí čtení, a že si nechali ty cedulky namnožit. Nejsou nijak překvapivé.

Síla hlasu pana kolegy Sobotky neznamená, že má pravdu. Poprvé mluvil nahlas, podruhé ještě hlasitěji. Tak zkusme nejprve korigovat jedno číslo - délka vlády pravice. V prvním vystoupení říkal šest let, v druhém říkal pět let. Dneska je 2. září, teď jsem se díval do počítače. Za dva dny to bude přesně pět let, co byla jmenována první vláda Mirka Topolánka. Ale mezi tím ještě vládla Fišerova vláda, protože se vám podařilo povalit během evropského předsednictví vládu. Takže reálně vláda pravice tady je necelé čtyři roky. Bohužel. Kdyby tady byla déle, byla by naše země v lepší situaci, než je. (Zleva zaznívá "chacha" a sílící potlesk.) Jsem rád, že s tím souhlasíte a že jste mi za to zatleskali. Aspoň v něčem se shodujeme. (Smích zprava.)

Slyším tady od předáků levice takovou tu oblíbenou větu "My taky chceme reformy, jenom jinak. My chceme spravedlivější reformy, které zaplatí někdo jiný.". Tak z čeho se dají zaplatit jakékoliv reformy, či jakýkoliv provoz, či výdaje státu? Jenom z peněz daňových poplatníků. Stát žádné svoje peníze nemá. Jsou to fyzické osoby, právnické osoby, spotřební daně. Ať navrhneme úsporu v jakékoliv oblasti výdajové, či jakoukoliv daňovou změnu, vy jste zásadově proti. Tomu rozumím. To znamená, vy chcete fixovat stávající stav.

Je pravda, že veřejný dluh se z 0,9 bilionu zvýší na 1,8, ale jenom díky tomu, že tu je pravice, jinak by byl mnohem vyšší, mnohem vyšší. Pan předseda Sobotka se tomu usmívá. Tak nechci tak úplně jmenovat, kdo byl ministrem financí se stomiliardovým dluhem v okamžiku šestiprocentního růstu HDP. Vy jste to už svými činy dokázali, jací jste hospodáři.

Říkáte, že vám jde o sociální jistoty, kde jste vyjmenovali život ve stáří a podobně. Právě proto děláme třeba reformu penzí, protože kdybychom neudělali žádnou reformu penzí, tak ti, kteří jsou dneska v produktivním věku, na tom budou špatně. Zbytečně strašíte stávající penzisty, jichž se reforma důchodová, jakákoliv, nedotkne. Stávajících penzistů se nedotkne. Vy to moc dobře víte, přesto vždycky k těm svým obrázkům "Jsme proti reformě" dáváte fotku těch dnešních šedesátníků, sedmdesátníků a starších spoluobčanů, místo abyste tam dávali fotku těch mladých, na které žádné důchody nezbudou, pokud s tím reformu neuděláme.

A pak už jenom tři krátké glosy k tomu, co tady zaznělo.

My jsme podle činů komunisty poznali, a proto vás nepodporujeme, nevolíme a doufám, že to tady nebude. Takže to, po čem vy voláte, "Poznejte nás podle činů", tohle poznala Česká republika od roku 1948 do roku 1989 a věřím, že si to pamatujete.

A když tady jakoby příklad toho jakoby špatného hospodaření vlády, tak plat ombudsmanovi Českých drah určitě nestanovovala vláda. Víte to stejně jako já, víte, že pan premiér se zasadil o to, aby to tak nebylo. Takže nemůžete přišít - já vím, že byste chtěli - všechno, co se v tom státě stane, na vrub pana premiéra.

A když jste - prostřednictvím paní předsedající - pane kolego Sobotko, protestoval proti tomu, že bývalý ministr dostal lukrativní zakázku, tak to byl ministr ve třech vládách sociální demokracie, ve kterých vy jste ve všech seděl. V jedné z nich jste byl dokonce první místopředseda. Takže si stěžujte sami na sebe a ne na nás.

Děkuji za pozornost. (Silný potlesk pravice.)

Více:
Sobotka (ČSSD): Reformy jde dělat i tak, aby nelikvidovaly základní sociální jistoty

##PROFIL 1968##


Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PSP ČR

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministryně Langšádlová: Že jsem „neviditelná”?

16:21 Ministryně Langšádlová: Že jsem „neviditelná”?

Rekapitulace výsledků práce ministryně pro vědu, výzkum a inovace, zveřejněná na svém veřejném faceb…