Stanjura (ODS): Souhlasíme se změnou příjmů nejmenších obcí a Prahy v poměru 1:3

20.09.2011 15:23

ODS nebude podporovat takovou metodu rozpočtového určení daní, která má zvýšit příjmy menším městům a obcím na úkor Prahy, Brna, Ostravy a Plzně. Vlastní řešení, jak posílit rozpočty obcí od 1 do 10 tisíc obyvatel představí občanští demokraté na konferenci starostů a primátorů ODS 17. září v Brně.

Stanjura (ODS): Souhlasíme se změnou příjmů nejmenších obcí a Prahy v poměru 1:3
Foto: Zbyněk Pecák
Popisek: Předseda poslaneckého klubu ODS Zbyněk Stanjura

„Hlásíme se k závazku, který je v koaliční smlouvě a samozřejmě ho naplníme. Metoda brát jakoby bohatým a přidávat jakoby chudým v koaliční smlouvě obsažena není a my ji podporovat nebudeme," vysvětlil postoj ODS k připravovanému návrhu rozpočtového určení daní předseda poslaneckého klubu ODS Zbyněk Stanjura.

„Náš koaliční partner téma rozpočtového určení zbytečně vyhrocuje. Zbytečně staví starosty z obcí a menších měst proti primátorům největších měst. Myslíme si, že najdeme řešení, které odpovídá koaliční smlouvě a přitom nebere velkým městům," reagoval na včerejší vyhrocené výroky představitelů TOP 09 o případném odchodu z vládní koalice Stanjura.

Jako možné zdroje pro navýšení příjmů menších obcí a měst z rozpočtového určení daní nabízí ODS čtyři alternativy, které lze v různé míře kombinovat. „Zaprvé jsou to další dotační tituly z národních zdrojů. Zadruhé zdroje, které by šly na vrub provozních výdajů státu. Zatřetí se můžeme podívat, zda by se nemohly snížit daňové příjmy krajů a za čtvrté můžeme zvýšit celkový podíl měst a obcí na sdílených daních," nastínil Stanjura.

„Pokusíme se také přesvědčit naše koaliční partnery, že by bylo dobré zvýšit motivaci jednotlivých obcí a zastupitelstev k tomu, aby vytvářely podmínky pro zaměstnanost a podnikání. Na základě těchto faktorů by pak byly bonifikovány v rozpočtovém určení daní," doplnil předseda poslaneckého klubu ODS.

„K úvaze je také vést debatu o zavedení dalšího parametru, kterým jsou výdaje na veřejnou dopravu. Výdaje na veřejnou dopravu ve velkých městech jsou enormní. Přitom jejich veřejnou dopravu nevyužívají pouze jejich občané, ale všichni, kteří do nich dojíždějí za prací, do školy nebo na návštěvu," dodal Stanjura.

Z navrhovaných řešení je ODS připravena podpořit přesun 7 miliard z národních dotačních programů i převod 1,5 miliardy z příspěvku na žáka do rozpočtového určení daní. Nepodpoří však navrhovaný přesun 5 miliard z rozpočtů velkých měst, jako je Praha, Brno, Ostrava a Plzeň. Počítá však s tím, že se největším městům příjmy z rozpočtového určení daní zastropují a nebudou se dále zvyšovat.

Dále čtěte:
ODS hodlá ubránit peníze pro Prahu v Brně. Janošíkovské řešení nechce
Stanjura (ODS): Diskuse o rozpočtovém určení daní je zbytečně vyhrocená

##PROFIL 1968##

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: ODS

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Mračková Vildumetzová (ANO): 42 milionů na vládní propagaci. Zrušte to

23:07 Mračková Vildumetzová (ANO): 42 milionů na vládní propagaci. Zrušte to

Projev na 98. schůzi Poslanecké sněmovny 19. dubna 2024 k migračnímu paktu a 42 milionům na informač…