Šťastný (ODS): Elektronizace českého zdravotnictví

06.12.2012 16:25

Klíčová změna v českém zdravotnictví: Povinné elektronické předpisy léků a rozšíření možnosti jejich internetového prodeje přinesou výhody pacientům i celému zdravotnímu systému.

Šťastný (ODS): Elektronizace českého zdravotnictví
Foto: Hans Štembera
Popisek: Boris Šťastný

Elektronická preskripce léků by měla být od roku 2015 povinná. Možnost internetových objednávek léků by se měla rozšířit z volně prodejných přípravků a potravinových doplňků i na léky předepsané lékařem. Počítají s tím pozměňovací návrhy k projednávanému zákonu o léčivech z dílny koaličních poslanců Borise Šťastného, Jiřího Skalického a Jiřího Rusnoka, které dnes projednal sněmovní výbor pro zdravotnictví. Podle předsedy výboru a poslance ODS Borise Šťastného tyto změny přispějí ke zrychlení výdaje léčiv a zvýšení jeho bezpečnosti a přinesou do zdravotního systému úspory ve výši miliard korun.

Legislativní rámec umožňující zavedení elektronické preskripce do praxe prosadily již minulé vlády ODS. Technologicky je dnes systém dobře nastaven, funguje centrální úložiště elektronických receptů a povinně jsou tyto recepty vydávány například na léky obsahující pseudoefedrin. S povinnou elektronickou preskripcí počítá i nově schvalovaný zákon o legalizaci konopí pro léčebné účely. Masivnějšímu využití elektronických receptů ale doposud bránil princip dobrovolnosti, který nemotivoval zejména lékaře tuto možnost využívat,“ uvedl v souvislosti s návrhy jeden z předkladatelů návrhu Boris Šťastný. „Právě to zákon mění, když stanoví povinnost elektronické preskripce od roku 2015. Lékaři i lékárníci budou mít tedy dva roky na to, aby se na změny připravili. Náklady, které jim vzniknou v souvislosti se zavedením internetu do ordinací, jsou minimální v porovnání s úsporami, které elektronické recepty přinesou a které se budou moci do zdravotnictví vrátit.“

Podle Borise Šťastného přinese elektronická preskripce výhody úplně všem – lékařům, lékárníkům, zdravotním pojišťovnám a hlavně pacientům. „Obecně se zjednoduší a zrychlí proces vystavování receptů, lékárníci budou lépe chráněni před falešnými recepty, které jim pojišťovny logicky neproplácejí, a zdravotní pojišťovny získají nástroj lepší kontroly využívání léků. Pacient bude lépe chráněn před nežádoucími interakcemi jednotlivých předepisovaných léků, protože systém umožní sledovat jeho lékovou historii i všechny léky, které momentálně užívá, bude-li si to přát. Předpokladem k tomu je stanovení přesných pravidel v prováděcí legislativě, na níž by bezodkladně po přijetí zákona mělo začít pracovat ministerstvo zdravotnictví,“ uvedl k výhodám navrhované změny Boris Šťastný.

K zavedení distančního prodeje léků na předpis Boris Šťastný říká: „Je absurdní, že si do kamenné lékárny musí pro léky pravidelně chodit či dojíždět i chronicky nemocní lidé nebo pacienti v domácí péči, kteří dlouhodobě užívají stejný přípravek a nemají v současném systému možnost objednat si další dávku léků z domova. Právě jim nejvíce pomůže zavedení možnosti distančního prodeje i u léků na předpis, který doposud možný nebyl. I nadále mohou tyto léky vydávat pouze lékárny a tento prodej bude podroben přísné kontrole Státního úřadu pro kontrolu léčiv,“ dodal Boris Šťastný.

Navržené změny jsou v souladu s dlouhodobým programem Občanské demokratické strany, která považuje elektronizaci zdravotnictví za jednu z cest k jeho efektivnějšímu a průhlednějšímu fungování.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: ODS

Radek Rozvoral byl položen dotaz

Neslibujete nesplnitelné?

Opravdu jde ještě změnit migrační pakt, když ho podezřele narychlo EP před volbami odsouhlasil? A jak chcete zrušit green deal? Jsem pro, ale myslím, že je to nereálný slib.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ostrá (SOCDEM): Vláda hodila budoucí seniory přes palubu

16:14 Ostrá (SOCDEM): Vláda hodila budoucí seniory přes palubu

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k důchodům.