Stavbou roku Středočeského kraje se stala Revitalizace městského jádra ve Mšeně

05.11.2013 5:44

V prostorách kutnohorské Galerie Středočeského kraje proběhlo poslední říjnový den slavnostní vyhlášení Stavby roku Středočeského kraje 2013. Titul získala Revitalizace městského jádra ve Mšeně. Cenu převzal tým vedený starostou města Martinem Machem.

Stavbou roku Středočeského kraje se stala Revitalizace městského jádra ve Mšeně
Foto: red
Popisek: Revitalizace městského jádra v Mšeně

Druhý ročník soutěže, kterou vyhlašuje Nadace pro rozvoj architektury a stavitelství, finančně i organizačně podpořil Středočeský kraj. „Jsem rád, že můžeme tímto způsobem ocenit práci investorů, architektů a stavitelů, kteří se rozhodli dělat svou práci dobře a poctivě. Navrhli stavby, které jsou krásné a funkční zároveň. V minulém roce ocenění Středočeská stavba roku patřilo například rekonstrukci ulic a dlažeb historického jádra Kutné Hory, revitalizaci historického jádra města Slaný nebo nové radnici v Milovicích,“ řekl hejtman Středočeského kraje Josef Řihák, který nad akcí převzal záštitu. Zároveň udělil cenu hejtmana Středočeského kraje. „Nebylo pro mě lehké vybrat vítěze, protože v našem kraji máme mnoho adeptů na toto ocenění,“ komentoval své rozhodnutí hejtman. Nakonec vybral projekt Rekonstrukce Niederleho pavilonu v oblastní nemocnici Kladno. 

Cenu zástupcům projektu předal středočeský radní pro kulturu a památkovou péči Zdeněk Štefek. „Je mi velkou ctí, že mohu být přítomen vyhlášení Stavby roku Středočeského kraje. Je příznačné, že se akce koná v těchto nádherných zrekonstruovaných prostorách Jezuitské koleje v Kutné Hoře. V době krize ve stavebnictví, kdy nevidíme zatím její konec, oceňujeme české mozky a ruce za nejlepší díla ve stavitelství a architektuře. Je to jen malá část mozaiky toho, co musíme pro stavitelský boom udělat, ale důležitá a rád bych všem organizátorům za jejich činnost poděkoval. Stavitelství ale není jen o lopatě a cihle, architektura není jen o tužce a pravítku, obojí je také vlastně umění. Jean Paul kdysi řekl, že umění není chlebem života, nýbrž vínem života. Nechme ho tedy svým tělem proudit a oceňme to nejlepší,“ uvedl radní Štefek. 

Do soutěže se mohly hlásit stavby všeho druhu: nové i rekonstrukce, urbanistické realizace i úpravy krajiny, pozemní stavby, projekty veřejné infrastruktury dopravní i technické, energetické i vodohospodářské stavby.

O titul Stavby roku se ucházelo 15 staveb. Komise vybrala 5 adeptů na titul a navrhla i zvláštní ceny. Mezi nominovanými byl Spolkový dům v Kutné Hoře, který si odnesl ocenění za nejlepší rekonstrukci památkového objektu, rekonstruovaný most Brandýs nad Labem – Stará Boleslav, Uhelný mlýn, který získal i cenu za rekonstrukci industriálního objektu, a výrobní závod s administrativním objektem SEW-Eurodrive CZ v Hostivicích.

Rekonstrukce hotelu Montana v Monínci dostala Cenu za stavbu, která nejlépe rozvíjí kulturní hodnoty krajiny nebo okolní zástavby. Za energetickou úspornost získal uznání i rodinný dům Amonit v Horoměřicích. Cenu poroty za podnikatelskou statečnost obdržel provozní areál firmy Norwit. Za dopravní infrastrukturu byl oceněn most v Libici nad Cidlinou. Nejlepším investičním záměrem byla vyhodnocena Mateřská škola Stašov.

Kompletní databáze staveb, složení poroty i seznam všech vypisovatelů soutěže a partnerů včetně informací o předchozích ročnících je k dispozici na www.stavbaroku.cz

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Kr-stredocesky.cz

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministryně Černochová: Chci, aby byla zachována kontinuita, která je v současné situaci nezbytná

21:03 Ministryně Černochová: Chci, aby byla zachována kontinuita, která je v současné situaci nezbytná

Vláda na návrh ministryně obrany Jany Černochové odsouhlasila jmenování brigádního generála Petra Ba…