Štěch (ČSSD): Zápas se Severní Koreou vedou Jihokorejci i za nás

28.05.2013 16:15

Česko je významným ekonomickým partnerem Jižní Koreje a vztahy obou zemí se na ekonomické, politické, ale i kulturní úrovni mohou ještě zlepšovat. Shodli se na tom místopředseda Národního shromáždění Korejské republiky Byeong Seug Park s předsedou Senátu Milanem Štěchem.

Štěch (ČSSD): Zápas se Severní Koreou vedou Jihokorejci i za nás
Foto: Hans Štembera
Popisek: Milan Štěch

Byeong Seug Park připomněl, že Česko je 4. nejvýznamnější zemí na světě co se týče objemu jihokorejských zahraničních investic. „Doporučujeme našim podnikům, aby investovaly v České republice, může to být prospěšné pro obě strany. Korejské podniky vnímají Česko jako srdce Evropy a jako bránu do západoevropského prostoru. Významnou roli zde hraje taky fungující akademická výměna obou států,“ řekl Byeong Seug Park. Podle něj je Česko pro Korejskou republiku středně významným partnerem, který má ale silnou roli ve středoevropském regionu. 
 
Předseda Senátu Milan Štěch pak ujistil korejskou delegaci, že Česko má zájem prohlubovat a rozvíjet vztahy mezi oběma státy, především na úrovni ekonomické, ale také např. kulturní nebo vzdělávací. Ostravský senátor Antonín Maštalíř informoval Korejce o všech velkých projektech korejských podniků v Moravskoslezském kraji, které zaměstnávají tisíce lidí. Místopředseda korejského Národního shromáždění Byeong Seug Park regionu poděkoval za podmínky, které jihokorejským podnikům poskytuje, zároveň ale připomněl bariéru, která brání ještě výraznějšímu rozvoji korejských investic v tomto regionu, totiž chybějící dálnici, která by spojila sídla dvou korejských automobilek v Česku a na Slovensku. Předseda Senátu Milan Štěch ho ujistil, že tento projekt není zastaven a do budoucna se s ním počítá i vzhledem k silnicím přetíženým kamionovou dopravou.  
 
Důkazem ekonomické spolupráce Prahy a Soulu je také nedávný vstup společnosti Korean Air do Českých aerolinií, ve kterých získal jihokorejský dopravce 44 procentní podíl. „Vstup Korean Air do ČSA nikdo z významných politických hráčů nezpochybnil, to svědčí o velmi dobré pověsti této společnosti. Jsem přesvědčen, že i tento krok přispěje k prohlubování dalšího rozvoje turistiky,“ řekl Milan Štěch.  
 
Do Česka ročně přicestuje víc než 100 tisíc turistů z jižní části korejského poloostrova, přičemž velká část z nich má pozitivní vztah k živému umění. Byeong Seug Park připomněl, že česká kultura má v Koreji velice dobrou pověst a jména některých českých umělců jsou pro Korejce dobře známá. 
 
Místopředseda Byeong Seug Park pak informoval českou delegaci o vývoji vztahů na korejském poloostrově, který s napětím sleduje celý svět. Česká delegace ujistila Korejce, že v konfliktu stojí na jejich straně. Místopředseda korejského Národního shromáždění uvedl, že Jižní Korea je připravena ekonomicky pomoci svému severnímu sousedovi, ovšem pouze za podmínky, že se vzdá svého jaderného programu. „Tento zápas vedete i za nás. Nikdo totiž nevíme, kdy a jak se ve zbytku světa mohou objevit důsledky nevyzpytatelného postupu Severní Koreje,“ řekl Milan Štěch. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: senat.cz

Mgr. Ondřej Kolář byl položen dotaz

návrat Ukrajinců

Je podle vás fér někoho nutit jít válčit, když nechce, a lze takové lidi vůbec nějak motivovat? Jestli někdo před válkou utekl, myslíte, že je něco, co ho přiměje jít válčit? Vždyť není nic cennějšího, než život. A jelikož se válka pro Ukrajinu nevyvíjí vůbec dobře, není třeba řešit, co bude Ukrajin...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Senátor Hraba: Pohlaví existují jen dvě. Nic jiného není pravda

22:12 Senátor Hraba: Pohlaví existují jen dvě. Nic jiného není pravda

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k výuce o genderu ve školách.