Středočeská ODS: Krajské investice budí velká podezření

02.09.2012 22:21

Pochybnosti vzbuzují některé investiční akce Středočeského kraje za desítky milionů korun. Jde o sportovně rekreační areál Vrchbělá, zahrady zámku v Buštěhradu nebo Turistické a informační centrum kraje v Praze v Husově ulici. Z dostupných údajů a materiálů není vůbec možné zjistit základní informace, jako je třeba konečná cena těchto zakázek.

Středočeská ODS: Krajské investice budí velká podezření
Foto: red
Popisek: Logo ODS

„Některé zakázky a výběrová řízení nelze vůbec rozkrýt. Není možné navíc spárovat položky v plánu investic se skutečně realizovanými akcemi, nemluvě o tom, že ve spoustě případů nehrají ani finanční částky schválených akcí se zaplacenými fakturami," uvedl krajský zastupitel Raduan Nwelati.

Typickým příkladem nejasné zakázky je podle něj výstavba sportovně rekreačního areálu Vrchbělá. V plánu investic schválili sociální demokraté s komunisty do června 2011 celkem tři akce s celkovým investičním záměrem 111 672 000 korun. Skutečnost pak vypadala následovně:

  • v únoru 2010 uzavřel kraj smlouvu o dílo s firmou Kaiser s. r. o. na demoliční práce za 5 825 000, přičemž neexistují žádné doklady o tom, že by k této zakázce proběhlo nějaké výběrové řízení.
  • v dubnu 2010 proběhla první investiční akce za 40 336 000 korun
  • v červnu 2010 proběhla soutěž na projektovou dokumentaci se zadáním předpokládané ceny 4 990 000 korun. Vítězná cena byla 1 780 000 korun, ale posouval se termín pro podání nabídek, přestože hodnotícím kritériem výběrového řízení byla kromě ceny z pětadvaceti procent také rychlost zpracování
  • následovala další zakázka - Asanace a rekultivace území - příprava výstavby sportovně rekreačního areálu Ralsko Vrchbělá. V zadání soutěže byla předpokládaná cena 19,5 milionu korun, vysoutěžená cena 16 315 00 korun.  Smlouva byla uzavřena 18. 8. 2010, ale již v listopadu 2010 byla dodatkem cena navýšena na 19 578 000 korun.

Seznam veřejných zakázek spojených s Vrchbělou čítá osm položek, ale vůbec nejsou zřejmé souvislosti s akcemi schválenými zastupitelstvem a uskutečněnými zakázkami.
 
"Není vůbec jasné, na základě čeho probíhala demolice ve Vrchbělé, protože zatímco smlouva byla podepsána již v únoru 2010, teprve v lednu 2011 byla vedením kraje firma Erínyes pověřena vypsáním výběrového řízení na zakázku ‘Nařízení odstranění staveb v katastrálním území Vrchbělá‘. Toto výběrové řízení navíc bylo zrušeno v dubnu 2011 na tom samém zasedání rady, kam náměstek hejtmana Hrabě přinesl jeho výsledky," upozornil na nejasnosti krajský zastupitel a místopředseda finančního výboru Jan Skopeček.
 
Podobné zmatky se vyskytují i kolem rekonstrukce Středočeského turistického a informačního centra v Praze v Husově ulici. Jeho rekonstrukce byla schválena v říjnu 2009, a to s plánovaným investičním záměrem ve výši 32 980 000 korun. Ovšem v prosinci 2009 byla vyhlášena veřejná zakázka s předpokládanou cenou 22 312 000 korun. V únoru 2010 byla pak zakázka vysoutěžena za 22 470 000 korun. Ovšem zároveň v únoru při jednání rady dostali radní tabulku s předpokládaným čerpáním prostředků na akci ve výši 33 195 000 korun. Centrum nakonec bylo otevřeno až letos.
 
Ani v případě rekonstrukce zahrad buštěhradského zámku z dostupných materiálů není jasné, kolik za ni vlastně kraj zaplatil. Koalice ČSSD a KSČM schválila do plánu investic postupně tři akce pod různými čísly. Nejprve v dubnu 2010 Revitalizaci zahrad Buštěhrad za 42 336 130 korun. Následovala další akce schválená v plánu investic v březnu 2011 - Obnova zámeckého parku Buštěhrad za 12 milionů. A konečně v červnu 2011 další akce - Revitalizace zeleně Buštěhrad za 42 336 000 korun. Podle Raduana Nwelatiho na kraji k této záležitosti proběhla nějaká výběrová řízení, ta ovšem nesouhlasí s akcemi schválenými v investičním plánu. Ve výsledku se tak vlastně neví, jestli rekonstrukce zahrady zámku v Buštehradu stála 42 milionů, 54 milionů nebo dokonce 96 milionů. „Z dostupných dokumentů to není jasné,“ konstatovala předsedkyně kontrolního výboru Dagmar Nohýnková a dodala: „Celá věc vzbuzuje dojem, že rada kraje úmyslně vnášela do investičních akcí zmatek, aby skryla skutečnou výši nákladů a zastřela průběh výběrových řízení. Navíc se zdá, že u všech akcí vědomě nadsazovali plán investic, aby následně do zadávací dokumentace dali nižší cenu, kterou po skončení soutěže po několika měsících znovu zvýšili dodatkem ke smlouvě.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: ODS

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Dostálová (ANO): Nad dopisy diváků aneb Autentické otázky voličů

12:06 Dostálová (ANO): Nad dopisy diváků aneb Autentické otázky voličů

Odpovědi na otázky voličů, publikované na svém veřejném facebookovém profilu