TOP 09: Lidé v Praze nemají šest žaludků

13.12.2011 4:30

Malá vesnice Komňa ze Zlínského kraje tento týden převzala na hradě titul vesnice roku. Nenatahujeme jen ruce, ale chceme spravedlivější systém, říká její starosta Karel Navrátil, který otevřeně podporuje návrh novely rozpočtového určení daní.

TOP 09: Lidé v Praze nemají šest žaludků
Foto: Hans Štembera
Popisek: Karel Schwarzenberg

Komňa, která se svými necelými šesti sty obyvateli leží nedaleko Uherského Hradiště, je při přerozdělování daní typickým představitelem skupiny diskriminovaných obcí. Má mezi 500 až 10 tisíci obyvateli a oproti největším městům, dostává na jednoho občana čtyřikrát méně peněz, tedy pouhých 7 500 korun. Praha má 29 600 korun na občana.

Podle návrhu novely ministerstva financí by se tento rozdíl měl snížit alespoň na trojnásobek. Pro obec by to znamenalo ročně navíc 1, 231 milionu korun. „Nemají přece šest žaludků, aby museli dostávat o tolik více z daní než my. Jsme stejní lidé jako oni, mělo by to být spravedlivější. Ať mají klidně dvakrát tolik než my, ale tohle je opravdu propastný rozdíl," říká starosta Karel Navrátil (nezávislý).

Návrh ministra Miroslava Kalouska vláda tento týden odložila na leden. ODS totiž nesouhlasí s tím, aby podle nového dělení čtyři velká města - Praha, Brno, Ostrava, Plzeň, získávala méně peněz než doposud. „Nesouhlasím s tím. Vždyť v dnešní době není kde brát. Musejí se uskromnit, my jsme to dělali doposud, když oni měly peníze navíc," oponuje starosta Navrátil a dodává: „Kulturu si uděláme sami, ale chybí nám nejvíc služby. Například kadeřnice k nám jezdí jednou týdně, a každá koruna navíc by nám pomohla."

O tom, jak by se změnily rozpočty obcí, se lidé mohou dozvědět na webových stránkách www.obcelidem.cz. Webové stránky obcelidem.cz, které nabízí kalkulačku s výpočtem a srovnáním současného a nového rozdělení daní (podle návrhu ministerstva financí), otevřeli lidé už více než 30 tisíc krát a pomocí portálu oslovili 388 starostů s žádostí o podporu návrhu. Projekt už také podpořilo bezmála sto obecních webů, kteří na něj odkazují.

Změna rozpočtového určení daní je zcela nezbytná. Současný systém totiž mnoha obcím neumožňuje, aby si udržely dostatečnou úroveň veřejných služeb a péče o své obyvatele. Starostové jsou pak například nuceni rozprodávat společný majetek, a to včetně bytového fondu. Taková opatření jsou pro občany jednoznačně nevýhodná a jsou jednou z motivací, proč TOP 09 o změnu v rozpočtovém určení daní usiluje. „Chceme, aby skončilo omezování osmi milionů lidí v zemi, kteří jen tím, že nebydlí v největších městech získávají od státu méně z vybraných daní. Navíc je to jedno z největších protikorupčních opatření, které koaliční vláda může udělat," říká předseda STAN a šéf poslanců TOP 09 Petr Gazdík.

Změna v rozpočtovém určení daní přinese lepší podmínky v 6200 obcích České republiky, stejný přístup státu k malým obcím i velkým městům, posílení samostatnosti měst a obcí.

Alžběta Plívová
 tisková mluvčí TOP 09

Dále čtěte:
TOP 09: I malé obce dělají velké věci
ODS a TOP 09 se neshodnou na rozpočtovém určení daní, debata se odkládá

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: TOP 09

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ožanová (ANO): Protidrogový koordinátor koordinuje místo boje proti drogám prezidentskou kancelář?

21:10 Ožanová (ANO): Protidrogový koordinátor koordinuje místo boje proti drogám prezidentskou kancelář?

Projev na 98. schůzi Poslanecké sněmovny 18. dubna 2024 k zákazu HHC.