TOP 09: Naše financování je dokonale transparentní

17.10.2011 20:39

O co jde/Vyjádření TOP 09

TOP 09: Naše financování je dokonale transparentní
Foto: Hans Štembera
Popisek: Miroslav Kalousek

TOP 09 si v roce 2009 hodlala pronajmout si pro svoji prezentaci plochy od společnosti INTER-SPRÁVA BUDOVA, s. r. o., a to v hodnotě 185 640 korun. Pronajímatel se posléze rozhodl poskytnout tuto pohledávku straně TOP 09 jako dar a za tímto účelem ji převedl na partnerskou firmu Sallerova výstavba, s. r. o. (Majitel obou společností je identický.)

TOP 09 přijala tento dar a jako dar jej také publikovala nejdříve mezi ostatními dárci na internetu a později přirozeně i ve Výroční finanční zprávě, kterou schválil jako nezávadnou nezávislý auditor i poslanecká sněmovna.

Jde o naprosto transparentní způsob financování politické strany, ve kterém nespatřujeme žádné pochybení.

Smlouvy mezi TOP 09 a dotčenými firmami/Vyjádření advokátní společnosti Consulto

K předloženým materiálům uvádím, že se jedná o zcela korektní formu daru, na které nelze z hlediska platného práva nalézt nic problematického. Zvolené řešení je taktéž plně transparentní a v souladu se všemi standardy etiky přijímání darů politickou stranou.

Dar ve smyslu § 17 odst. 4 písmene d) zákona č. 424/1991 Sb., o sdružování v politických stranách a politických hnutích, lze nepochybně realizovat i tak, že se jeho hodnota poskytnutá dárcem započte proti hodnotě konkrétní služby, kterou jiný podnikatelský subjekt pro politickou stranu realizoval, jsou-li mezi dárcem a takovým podnikatelským subjektem splněny podmínky pro započtení závazků, což v daném případě byly.

Mgr. Michal Mazel, advokát

Vyjádření Saller Group k podpoře TOP 09 a Starostů

Naše společnost se rozhodla podpořit politickou stranu TOP 09 a Starostové sponzorským darem. Spočíval v pronájmu plochy, kterou TOP 09 a Starostové využili při předvolební kampani. Postupovali jsme jako u ostatních subjektů, kterým plochy pronajímáme. Byla uzavřena smlouva mezi politickou stranou a jednou z našich společností. Samotný sponzorský dar, ve stejné výši jako částka za pronájem, administrovala naše jiná společnost. Ta je finančně silnější a běžně sponzoruje či podporuje různé spolky a činnosti (např. sportovní kluby, dětské domovy apod.). Tento postup jsme navrhli my, je zcela transparentní a korektní. Relativní administrativní složitost by neměla být vydávána za něco negativního, nebo dokonce nemravného.

Mgr. Jan Rödling, PR Specialista, Saller Group

Více:
Peake (VV): Jsme pro transparentní financování politických stran


Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: TOP 09

Tomio Okamura byl položen dotaz

Fakt si myslíte, že jsou Ukrajinci nacisti?

Proto, že se brání a brání svou zem nebo proč? Vy byste ČR nebránil, kdyby bylo potřeba? A nejsou Ukrajinci spíš hrdinové?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Kovářík (ODS): Praha obdržela od státu finance na provoz služeb dětských skupin

22:01 Kovářík (ODS): Praha obdržela od státu finance na provoz služeb dětských skupin

Ministerstvo práce a sociálních věcí poskytlo hlavnímu městu Praze 30,3 milionů korun na fungování s…