Tejc (ČSSD): Zásadně nesouhlasím s propouštěním policistů

12.12.2011 18:50

nešního dne Hospodářské noviny zveřejnily údajně záchranný plán Národní ekonomické rady vlády s názvem „Protikrizový balíček 2012“.

Tejc (ČSSD): Zásadně nesouhlasím s propouštěním policistů
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jeroným Tejc

NERV zde navrhuje 41 opatření, které by měly zachránit českou ekonomiku, mimo jiné propouštění tisícovky policistů. ČSSD zásadně odmítá a nepodpoří žádné změny, které povedou k destabilizaci bezpečnostních sborů a k ohrožení bezpečnosti občanů této země. Nemůžeme připustit, aby v době rostoucí kriminality a agresivity ve společnosti byly oslabeny složky, které mají zajistit bezpečnost občanů bez ohledu na jejich majetek, společenské postavení či město, ve kterém žijí.

V posledních letech se u policie, díky nedostatku finančních prostředků zastavil nábor nových příslušníků policie. Díky tomuto nesystémovému opatření se policie pomalu dostává na kritickou hranici aktivně sloužících policistů, kteří zajišťují bezpečnost občanů. Policejní prezident pro letošní rok avizoval, že hranici 40 309 policistů nelze překročit, pokud mají být zajištěny standardní služby všech policejních složek. I přes to lze předpokládat, že na konci roku 2011 dojde k další vlně odchodů policistů (odhad se dnes pohybuje okolo 2 000 policistů) a dojde tak k dalšímu poklesu celkového počtu policistů pro rok 2012. Zásadně nesouhlasím se závěry NERVu propouštět tisícovku policistů. Jsem přesvědčen, že jakékoliv snižování stavu již tak destabilizované policie by mohlo být vážným ohrožením bezpečnosti všech lidí. Naopak apeluji na ministra vnitra a na policejního prezidenta, aby byl opětovně zahájen nábor nových policistů a generační problém, který pomalu vzniká zastaveným náborem, byl alespoň částečně odstraněn.

Pokud by mělo docházet k propouštění policistů, podle návrhu NERV nebo k tzv. zcivilňování jak navrhuje komise ministra vnitra, může dojít k opačnému efektu – tedy nárůstu nákladů pro státní rozpočet namísto úspor. Ve služebním zákoně totiž není zakotvena možnost propuštění z organizačních důvodů. Navrhované úspory jsou mnohdy jen fiktivní. Podle analýzy Policejního prezidia by při aplikaci „zcivilnění“ navrhovaných míst na úrovni krajských ředitelství policie nedošlo k plánované úspoře 345 milionů Kč, ale naopak k navýšení nákladů o 53 milionů Kč. Důvodem odlišných propočtů je zakalkulování výdajů na odchodné a výsluhy odcházejících policistů.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: cssd.cz

Ing. Aleš Juchelka byl položen dotaz

Neutíkáte od problému?

Na vyřešení důchodové reformy jste měli dost času, když jste byli ve vládě, a to i ještě před covidem. Nepřišli jste s ničím a teď o ní nechcete ani s koalicí jednat, ale jak chcete i do budoucna prosadit nějakou zásadní reformu, když už teď se zdají jednání ve slepé uličce? Já mám obavu, že se jako...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vích (SPD): Fialova vláda podporuje a schvaluje Migrační pakt EU

22:55 Vích (SPD): Fialova vláda podporuje a schvaluje Migrační pakt EU

Jak by to asi vypadalo, kdyby místopředseda jakékoli z minulých vlád přiznal, že v zahraničí odsouhl…