Tejc: ČSSD měla jinou představu o podmínkách pro jmenování ředitele GIBS

25.11.2011 22:20

Jeroným Tejc k dnešnímu jmenování Ivana Bílka

Tejc: ČSSD měla jinou představu o podmínkách pro jmenování ředitele GIBS
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jeroným Tejc

Výběr Ivana Bílka, který byl mimo jiné náměstkem policejního prezidenta v době úřadování Ivana Langera jako ministra vnitra je dalším důkazem o dohodě na rozdělení vlivu ve vedení bezpečnostních složek státu mezi vládními stranami.

Ukazuje se, že média měla pravdu, když podle dohody učiněné na Pražském hradě za přítomnosti prezidenta Václava Klause v souvislosti s odchodem policejního prezidenta Martinů, mělo VV náležet výběr policejního prezidenta a ODS šéfa GIBS. To je v příkrém rozporu s deklarovanou snahou o nezávislost tohoto inspekčního orgánu.

Na druhé straně ze špatných kandidátů, která se v souvislosti s postem ředitele diskutovala a v médiích objevovala je jméno Ivana Bílka mezi těmi lepšími. Stejně jako jsem to učinil v obdobných případech v minulosti, ponechám si čas na hodnocení nového ředitele až podle jeho skutečné práce v příštích měsících.

Připomínám, že ČSSD měla jinou představu o podmínkách pro jmenování ředitele. Už proto, že na osobě prvního ředitele bude záviset nastavení personální i odborné úrovně na mnoho příštích let. I proto jsme opakovaně předkládal společně se senátorem Miroslavem Antlem (verze vrácená senátem PČR) rozšíření podmínek pro jmenování. Jednak absolvování vysokoškolského právnického vzdělání, ale také zákaz jmenování osoby, která v posledních pěti letech pracovala ve sborech, které bude kontrolovat. Obdobný systém garantující zpřetrhání vazeb mezi kontrolovanými a kontrolory funguje například ve Velké Británii. Bohužel většinou hlasů koaličních stran tato přísnější úprava nebyla přijata.

Více:
Generální inspekci bezpečnostních sborů povede Bílek

##PROFIL 275##


Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: cssd.cz

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Senátor Vystrčil: Problém je hlavně to, že spotřebováváme víc, než je nutné

10:21 Senátor Vystrčil: Problém je hlavně to, že spotřebováváme víc, než je nutné

Klimatická změna, přijetí eura nebo svoboda volného pohybu – témata, o kterých ve Sněmovně u výročí …