Tejc: Ministr Pospíšil chce asi vyhovět pražským kmotrům

19.10.2011 22:06

Vždy jsem podporoval odborné i personální posílení soustavy státního zastupitelství pro boj s korupcí.

Tejc: Ministr Pospíšil chce asi vyhovět pražským kmotrům
Foto: Hans Štembera
Popisek: Stínový ministr vnitra za ČSSD Jeroným Tejc

V mnoha bodech bych mohl souhlasit i s materiálem dnes projednávaným vládou a předloženým ministrem spravedlnosti Jiřím Pospíšilem, jehož cílem má být vytvoření speciálního útvaru při Nejvyšším státním zastupitelství pro vyšetřování přesně definovaných trestných činů úředních osob.

Vždy jsem podporoval odborné i personální posílení soustavy státního zastupitelství pro boj s korupcí. V mnoha bodech bych mohl souhlasit i s materiálem dnes projednávaným vládou a předloženým ministrem spravedlnosti Jiřím Pospíšilem, jehož cílem má být vytvoření speciálního útvaru při Nejvyšším státním zastupitelství pro vyšetřování přesně definovaných trestných činů úředních osob.

Naprosto však nemohu souhlasit s materiálem jako celkem. Především pak s tím, že fakticky dochází k tunelování Nejvyššího státního zastupitelství, jehož sídlem je Brno. Snaha umístit pobočku do Prahy je nejen nesystémová a odporující zákonu, který stanoví, že sídlem NSZ je Brno, ale především v rozporu s deklarovaným cílem - tedy zajištění nezávislosti a přetrhání regionálních vazeb. Pokud bude sídlem takového orgánu Praha, kde je nejvíce podezřelých korupčních skandálů a zároveň je sídlem vlády, nic se nezmění a kritizované vazby a propojení budou existovat i nadále. Název vrchní pražské zametačství se může v budoucnu skloňovat i v souvislosti s tímto nově vznikajícím útvarem. A to by byla velká škoda. Není přijatelné, aby se specializovaní státní zástupci scházeli v kavárnách a restauracích či na recepcích s těmi, které v budoucnu mohou vyšetřovat. Snaha umístit tento nový orgán v Praze mi připadá jako snaha ministra Pospíšila vyhovět pražským kmotrům a nemohu s ním souhlasit.

Dále je nutné podrobit analýze rozšířenou pravomoc nového útvaru určovat policejní orgán, který bude danou věc šetřit. Tento návrh má jistě své opodstatnění, nicméně i velká rizika. V případě velké koncentrace moci do vedení speciálního útvaru NSZ by pak mohlo docházet nejen k efektivnějšímu vyšetřování, ale také k efektivnějšímu zametání korupčních kauz. Nezpochybňuji, že státní zástupce je „PÁNEM TRESTNÍHO ŘÍZENÍ". Nepochybně je však v zájmu objektivity nutné zachovat i křížovou kontrolu ve vztahu státní zastupitelství - policie. Vytvoření tohoto útvaru a výběr kvalitních a morálně nezpochybnitelných státních zástupců neznamená, že v průběhu let nemůže dojít k deformaci a k negativním změnám.

Více:
Pospíšil v Partii: Jméno náhradníka za Rampulu nevím. Čekám na návrhy

##PROFIL 275##


Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: cssd.cz

Tomio Okamura byl položen dotaz

Fakt si myslíte, že jsou Ukrajinci nacisti?

Proto, že se brání a brání svou zem nebo proč? Vy byste ČR nebránil, kdyby bylo potřeba? A nejsou Ukrajinci spíš hrdinové?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Rozvoral (SPD): V těchto dnech si připomínáme ukončení druhé světové války v Evropě

21:03 Rozvoral (SPD): V těchto dnech si připomínáme ukončení druhé světové války v Evropě

Každoročně si začátkem května připomínáme osvobození Československa od německého nacismu v roce 1945…