Tita (KSČM): Kýbl špíny… a máme vyhráno

10.10.2012 17:34

Tak mi včera do schránky (aniž bych po tom toužil) doputovaly Volební noviny dvou volebních stran pro volby do zastupitelstva Libereckého kraje. ODS a Změny pro liberecký kraj. Možná to bylo symbolické.

Tita (KSČM): Kýbl špíny… a máme vyhráno
Foto: kscm.cz
Popisek: Logo KSČM

Obě strany se totiž ve svých plátcích předhánějí ve špinění dosavadního vedení kraje  a zároveň ani jedna z nich nenabízí žádné konkrétní programy. Pro to špinění používají mnohdy překroucená, nebo záměrně populisticky upravená fakta. Manipulují vědomím voliče, počítajíce s tím, že volič není dopodrobna seznámen s mnohými kauzami, se zněním daných zákonů a jejich výkladu. Kupodivu v této disciplíně vede Změna, která se tváří tak       i tak, ani nalevo ani napravo. Obávám se, že je to strana na jedno použití, vynesení pana Korytáře na jakýsi piedestal. Neboť politická strana bez hlubšího ideového zázemí prostě nemůže stanovit nějaké cíle dál, než na ty 4 roky.

Rovněž se v obou tiskovinách zjevně počítá s tím, že voličova paměť je krátká. Zde pro změnu vítězí ODS, tváříc se, že ona kraj nikdy nevedla a vlastně celých těch 12 let jen ublíženě seděla v koutku a musela strpět, jak to ti „druzí“ kazí. Jenže… 8 let bačovala, a to za situace, kdy krize nebyla ještě ani za humny, bylo dost majetku na prodej a stát ještě „nepřevalil“ tolik zátěže na bedra krajů. A že by po nich zbylo vysoké aktivní saldo, to jsem nikde nepostřehl.

Oba subjekty si pak neopomenou kopnout do komunistů. ODS lehce, Změna přímo hystericky. Stoupající preference KSČM pravděpodobně lídrům Změny prudce zvedají tlak.

Ale abych nebyl jen obecný, uvedu pár příkladů manipulace s povědomím voličů:

  • oba subjekty brojí proti vzniku krajské společnosti Silnice LK. Abych pravdu řekl, ve mně nevzbuzuje také žádné nadšení. Je to však idea, kterou přinesla (a v některých krajích i realizovala) ODS. V libereckém to nestihla, myšlenku po ní převzala (po 2 volební období koalující) ČSSD. Nevím, jak to vnímá ČSSD, ale dobře vím, že ODS tuto myšlenku vytvořila jako penězovod pro vyvádění veřejných prostředků. Přesto, jedná se o hospodářský subjekt, který může i vydělávat a tvořit hodnoty. Ani jedna z obou kritizujících stran však varovně nekřičela, když se krajské nemocnice převáděly na akciovky. Což byl první krok k zahájení kšeftu se zdravím jako zbožím na úrovni kraje. Takže se zdravím kšeftovat lze, s asfaltem nikoliv?
  • Změna mlátí do hlavy voliče tím, že společnost BusLine dostala dotace na veřejnou hromadnou dopravu. A téměř ji kriminalizuje neznámou vlastnickou strukturou. Rád bych se zeptal pana Korytáře, který že zákon stanovuje nutnost průhledné vlastnické struktury? Ne že by ze strany levice nebyla snaha tento zákon přijmout, ale současnou vládou nikdy neprojde. A odkdy je kvalitní manažerské řízení, nesoustředící se pouze na rychlé zbohatnutí vlastníků prohřeškem? No tehdy, když potřebujeme klacek na protivníka nebo konkurenta! A ještě „ohodíme“ čerstvého předsedu představenstva – stal se jím letos - za to, že se před 4 lety stal členem dopravního výboru!
  • ODS se zase pustila s vervou do založení Krajského sociálního podniku. Tvrdí, že se tak postupuje nesystémově neprofesionálně a dochází k nezodpovědnému plýtvání peněz. Jenže, sociálno dostává z úrovně vlády pěkně na prodloužená záda. A takovéto sociální podniky mají tradici a dobré zkušenosti v západní Evropě. Rozhodně zvládnou více, než naše všelijak a především zoufale financované neziskovky. Peníze jsou jasně vyúčtovávány a dobře zaběhnutý sociální podnik ztrácí potřebu dodatečného financování. Uživí se totiž sám a z vlastních ziskových činností platí ty ztrátové. To už se z materiálu ODS nedozvíme, nehodí se do krámu. Jen, zbývá méně peněz na neprůhledné zakázky typu „Analýza syntézy kvazifázového řízení podstruktury financování manažerského školení“.
  • a abych ani na sobě nenechal nit čistou – o potřebě či nepotřebě uvolněného předsedy výboru lze vést dlouhou diskusi (vždy jsem obhajoval názor, že předsedové klubů jednotlivých stran by měli být zároveň uvolněnými předsedy výborů, neboť zvládnou lépe a kvalitněji i tu funkci předsedy klubu a servisu pro jeho členy), ale označit tuto jedinou záležitost jako absolutní nekoncepčnost celého kraje na období několika let, to bych se – na rozdíl od ODS- skutečně neodvážil J Spíše mě překvapí, že toto pronese politik, který v předchozím období „stíhal“, funkci starosty i uvolněného krajského radního. Jak? Prý „levou zadní“.

Že ODS Volebními novinami jaksi popírá principy, kterými se řídí v rámci celostátního vedení, mě ani nepřekvapí. Že se Změna pro LK, další z „jediných spravedlivých“ stran uchýlí k takovým nefér praktikám, mě dost zarazilo. Co od nich čekat po volbách? A co za 4 roky?

Ing. Miloš Tita                           
Kandidát do zastupitelstva LK za KSČM

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: KSČM

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Maříková (SPD): V4  je mimořádně důležitý nástroj, který nám dává velkou sílu

23:07 Maříková (SPD): V4 je mimořádně důležitý nástroj, který nám dává velkou sílu

Projev na 98. schůzi Poslanecké sněmovny 18. dubna 2024 k Visegradské čtyřce.