Urban (ČSSD): Je nepřípustné, aby ceny pohonných hmot stále raketově stoupaly

24.08.2012 21:01

Poslanci ČSSD dnes předložili do Poslanecké sněmovny návrh, kterým chtějí snížit spotřební daň u pohonných hmot.

Urban (ČSSD): Je nepřípustné, aby ceny pohonných hmot stále raketově stoupaly
Foto: Hans Štembera
Popisek: Milan Urban

Litr motorové nafty by měl zlevnit proti současným cenám až o 2,50 Kč, benzín až o 1,50 Kč za litr. Poslanci tím reagují na dramaticky stoupající ceny ropy na světových trzích, neúměrně vysokou spotřební daň v České republice a 20% DPH, v jejichž důsledku došlo v těchto dnech ke zdražení pohonných hmot na historická maxima (40 a více Kč/l).
 
„ČSSD považuje za nepřípustné, aby ceny pohonných hmot stále raketově stoupaly, poškozovaly české hospodářství i občany a pravicová Nečasova vláda seděla s rukama v klíně a nereagovala. Zvyšující se ceny benzínu a nafty jsou v kombinaci s vládními škrty a chybným zvyšováním daní další ranou pro rodinné i firemní rozpočty a celou českou ekonomiku,“ uvedl předseda Hospodářského výboru Poslanecké sněmovny Milan Urban.
 
„Je potřeba rovněž zabránit záměru vlády Petra Nečase na další zvýšení cen pohonných hmot prostřednictvím zvýšení daně z přidané hodnoty z 20 na 21%. Takový růst DPH by se negativně promítl do cen benzínu a nafty pro spotřebitele už od 1. 1. 2013,“ upozornil předseda ČSSD Bohuslav Sobotka.
 
Vysoká cena pohonných hmot přitom v ČR motivuje občany a zejména velkodopravce k cenově výhodnějším nákupům benzínu a nafty v okolních zemích.
 
V současnosti je v ČR daň z minerálních olejů u motorové nafty 10,95 Kč za litr, u benzínů s obsahem olova do 0,013 g/l činí tato daň 12,84 Kč za litr, a u benzínů s obsahem olova přes 0,013 g/l činí tato daň 13,71 Kč za litr. Navíc je na pohonné hmoty uvalena 20 % daň z přidané hodnoty.
 
„ČSSD je plně otevřena jednáním s ostatními zástupci politických stran o časově omezené platnosti tohoto opatření (např. na dva roky) či dalších dílčích úpravách. Je ovšem mimořádně důležité, abychom zareagovali dosud nejvyšší ceny pohonných hmot v historii ČR co nejdříve,“ doplnil Milan Urban.
 
Podle odborných analýz Národohospodářské fakulty Vysoké školy ekonomické v Praze by změna, kterou navrhuje ČSSD, znamenala zvýšení prodeje pohonných hmot až o 23 % a tomu odpovídá adekvátní zvýšení příjmů státního rozpočtu v oblasti spotřební daně.
 
„Zvýšená tuzemská spotřeba navrhovaného opatření je současně doprovázena dalším efektem -  vyšším výběrem daní z přidané hodnoty z důvodu zvýšení objemu prodeje pohonných hmot. Státu by tak po přijetí navrženého zákona vzrostl daňový příjem o 3 až 5 miliard Kč,“ dodal Urban.
 
ČSSD věří, že tento návrh najde podporu i u poslanců vládní koalice a nedojde k jeho zablokování tak, jako se to stalo v minulosti. Další odmítnutí této normy by bylo ze strany vládní koalice jasným sdělením, že jim na občanech ani vývoji českého hospodářství ve skutečnosti vůbec nezáleží.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: cssd.cz

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Babiš (ANO): Pan prezident je prý zklamán, ale zklamáni jsme i my

11:17 Babiš (ANO): Pan prezident je prý zklamán, ale zklamáni jsme i my

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k jednání o důchodové reformě na Pražském hradě