Ústecký kraj: Pravidla pro kaly jsou stejná jako u všech ostatních nebezpečných odpadů

23.11.2011 11:44

Reakce na některé pasáže příspěvku Jany Příhodové "Laguny nezapomínat a řešit!".

Ústecký kraj: Pravidla pro kaly jsou stejná jako u všech ostatních nebezpečných odpadů
Foto: red
Popisek: Hejtmanka Jana Vaňhová ve své kanceláři

Příhodová: „Kraj a jeho samospráva schvalovala provozní řád skládky, tudíž musel souhlasit s ukládkou tohoto druhu odpadu, včetně trasy dovozu odpadu. Není seriózní chtít po ministerstvu, aby zakazovalo to, co kraj sám povolil. Pokud by kraj v provozním řádu vyloučil možnost uložení tohoto druhu odpadu, nemohl by jej provozovatel skládky dovážet."

Vyjádření:

Skládkování odpadu katal. č. 19 02 05 - Kaly z fyzikálně-chemického zpracování obsahující nebezpečné látky (pod tímto číslem zařazeny i ostravské kaly), bylo na skládce skupiny S-NO společnosti CELIO a.s. krajským úřadem povoleno již prvotním integrovaným povolením ze dne 16.12. 2003. Úprava tohoto odpadu pak byla na odpovídajícím zařízení povolena změnou č. 2 integrovaného povolení společnosti CELIO a.s. ze dne 11. 04. 2007. 

Aktualizace provozního řádu „Skládka S - nebezpečný odpad" provedená v rámci řízení ve věci vydání změny č. 20 integrovaného povolení spočívala pouze v tom, že nebezpečný odpad (druhu 19 02 05 - Kaly z fyzikálně-chemického zpracování obsahující nebezpečné látky) nebude na skládku příslušné skupiny nadále přijímán pouze k trvalému uložení, jak to umožňovalo původní znění integrovaného povolení, ale po omezenou dobu může být nově přijímán rovněž k dlouhodobému skladování.

Aktualizace provozního řádu "Linka pro úpravu odpadů" byla vyvolána zejména potřebou vedení oddělené evidence a archivace nakládání s tímto odpadem. Vzhledem k tomu, že nedojde k navýšení kapacity tohoto zařízení a že se ani nebude upravovat nový kód odpadu, nejedná se o změnu v provozu zařízení. Pravidla pro úpravu jsou stejná jako u všech ostatních odpadů.

Celý komentář Jany Příhodové čtěte ZDE

Příhodová: „Ústecký kraj a paní hejtmanka Vaňhová by neměla přehazovat odpovědnost za kroky kraje na ministerstvo životního prostředí. Paní hejtmanka by měla prozkoumat, co kraj povolil. Jak zní jejich povolení ve vztahu k cementárně, k ukládání odpadů na skládku a další. Je jednoduché volat po jiném orgánu státní správy, aby zasáhl a své krajské úředníky nechat na pokoji. Čekám, že paní hejtmanka zveřejní kroky kraje, že sdělí veřejnosti, co krajský úřad v tomto ohledu pro veřejnost udělal a zda bylo vše v souladu se zákonem."

Vyjádření:

Krajský úřad s cílem informování veřejnosti a zabezpečení celého procesu učinil několik kroků:

1) Dne 08.09. 2011 místní šetření v provozu zařízení NOLO Ostrava (Ing. Sedlecký).

2) Dne 20.09. 2011 šetření v místě překládky neutralizované sludge z lokality Ostrava z první vlakové soupravy na oplachtované nákladní automobily (RNDr. Burian a Ing. Státníková).

3) Dne 21.09. 2011 ústní jednání k projednání žádosti o vydání změny č. 20 integrovaného povolení. Jednání se účastnili zástupci ČIŽP, OI Ústí nad Labem, KÚÚK, OŽPZ, společnosti CELIO a.s. a společnosti Lafarge Cement, a.s.

4) Dne 20.10. 2011 nezávislé vzorkování prostřednictvím akreditované laboratoře - analyzován vzorek jak z čerstvé tak uhutněné zakládky (Ing. Vítková a Ing. Státníková).

5) Dne 01.11. 2011 účast na veřejném jednání "Seminář o kalech" při Schola Humanitas Litvínov (Ing. Zeman).

6) Dne 08.11. 2011 účast na jednání "Mezisklad GEOBAL 4 na skládce CELIO a.s." na Městském úřadu Litvínov (Ing. Zeman).

7) Dne 12.11. 2011 účast na demonstraci v Litoměřicích (Mgr. Fišera).

8) Dne 16.11. 2011 a dne 22.11. 2011 účast krajského úřadu na veřejné spalovací zkoušce v cementárně Lafarge (Ing. Antošová).

9) Dne 23.11. 2011 a 25.11.2011 kontrola plnění podmínek IP (Ing. Tomášová, Ing. Štěpánová, Ing. Státníková, Ing. Peřina).

10) Dne 23.11. 2011 opakovaný odběr nezávislých vzorků (Ing. Tomášová, Ing. Státníková).

11) Zveřejňování informací ke skladování a spalování kalů na webových stránkách Ústeckého kraje: http://www.kr-ustecky.cz/vismo/dokumenty2.asp?id_org=450018&id=1663118

12) Zřízení e-mailové adresy  kaly@kr-ustecky.cz určené k dotazování veřejnosti směrem k odbrou ZPZ (po 7 dnech byly obdrženy 3 dotazy z řad občanů a 1 novinářský)

Ing. Monika Zeman
zástupce ředitele KÚ pro výkon přenesené působnosti

Dále čtěte:
Příhodová (ODS): Laguny nezapomínat a řešit!
Naštvaní obyvatelé Ostravy: Laguny páchnou. Je to lumpárna
Příhodová (ODS): Ostravské kaly - pochyby, nekvalita, ostuda
Kateřina Březová: Kaly z ostravských lagun nyní ohrožují i Ústecko

##MINIPAS 311##

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Kr-ustecky.cz

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministr Kupka: Plavební sezóna na Baťově kanále se blíží - začne už 1. května

6:16 Ministr Kupka: Plavební sezóna na Baťově kanále se blíží - začne už 1. května

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k Baťově kanálu.