VV: Josef Dobeš byl úspěšným ministrem

28.03.2012 10:20

Josef Dobeš ve funkci ministra školství vyřešil řadu bodů, které jeho předchůdci dlouhodobě řešit nechtěli nebo nedokázali. Jednalo se o kroky, které by měly vést k postupnému zkvalitňování českého školství a zlepšování podmínek pro učitele.

VV: Josef Dobeš byl úspěšným ministrem
Foto: Hans Štembera
Popisek: Josef Dobeš

Chceme ocenit a připomenout, že mezi základní úspěchy ministra Josefa Dobeše patří zajištění miliard korun navíc do tarifů začínajícím učitelům v roce 2011 a čtyř miliard korun navíc do tarifů pedagogům s delší praxí v roce 2012. Nástupní učitelské minimum bylo stanoveno na 20 tisíc korun. Každý učitel tak dostal přidáno v průměru 500 až 1500 korun. Zároveň ubyla byrokracie na školách, byly zrušeny např. autoevaluační zprávy, výstupní hodnocení a zjednodušena přijímací řízení a státní maturity.

Školy dostanou zpětnou vazbu, jak kvalitně učí, která dosud chyběla. Zajistí ji testování žáků 5. a 9. tříd, ověřující kvalitu výuky. Díky těmto Dobešovým krokům tak česká společnost získá srovnatelnou a měřitelnou úroveň vzdělání, po čemž je dlouhodobě voláno. Podařilo se také zajistit mezinárodně uznávané certifikáty z angličtiny, němčina a francouzštiny v 5. a 9. ročnících základních škol.

Po letech odkládání ministr Josef Dobeš spustil projekt státních maturit, který by měl umožnit získat srovnatelné výsledky výuky na středních školách.
 Ministerstvo školství se pod vedením Josefa Dobeše zasadilo o vytvoření optimální sítě škol úměrné demografii, podporu malotřídních škol v malých obcích, zřízení firemních školek a ve spolupráci s hospodářskými komorami je podporován rozvoj odborného učňovského školství, zakončeného jednotnou zkouškou. MŠMT pomohlo zajistit i psychology a speciální pedagogy pro 250 škol z evropských peněz.

Neměla by být opomenuta ani snaha ministra Josefa Dobeše systematicky zlepšovat financování sportu, což vedle odborné veřejnosti uznal i například opoziční poslanec a bývalý špičkový hokejista Jiří Šlégr.

Josef Dobeš se zasadil také o snižování výdajů vlastního ministerstva snížením počtu úředníků o několik stovek, čímž ušetřil 480 milionů korun a sloučil 6 ostatních přímo řízených organizací MŠMT.
 Přesto, že mnohdy Josef Dobeš musel při prosazování politického zadání svého mandátu sáhnout k nepopulárním a rázným řešením, nenechal se obtížemi zastavit a šel s urputností sobě vlastní za vizí ozdravení českého školství na všech stupních, zvýšení jeho úrovně a konkurenceschopnosti ve světě a zároveň zlepšení podmínek pro práci učitelů a zvýšení jejich společenské prestiže. Stejně neústupně prosazoval také nutnost finančně i politicky zajistit co nejlepší podmínky pro rozvoj vědy a sportu. Věci veřejné si cení to, co Josef Dobeš v pozici ministra dokázal ve prospěch českého školství a děkujeme mu za to. Zároveň však chápeme rozhodnutí Josefa Dobeše odejít z funkce ministra ve chvíli, kdy kvůli škrtům v rozpočtu nemohl dostát tomu, co sám připravil a po celou dobu ve funkci prosazoval. Jak nekompromisně šel za svým cílem pozvednout české školství a sport, tak nekompromisně spojil své další působení s podmínkami, které mu tuto cestu měly umožnit.

Pavel Reichard, tiskový odbor VV

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Veciverejne.cz

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Nerudová (STAN): Pane Babiši, složku a číslo na mě určitě máte, tak se ozvěte

15:06 Nerudová (STAN): Pane Babiši, složku a číslo na mě určitě máte, tak se ozvěte

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k migračnímu paktu a Andreji Babišovi.