VV: Jsme pro zavedení konstruktivní nedůvěry vládě

21.09.2011 12:37

Věci veřejné k ústavněprávním změnám za lepší kontrolu politiky

VV: Jsme pro zavedení konstruktivní nedůvěry vládě
Foto: Zbyněk Pecák
Popisek: Předseda Radek John a Karolína Peake na tiskové konferenci VV

Přímá volba prezidenta. Zavedení konstruktivní nedůvěry vládě. Omezení imunity. To jsou stěžejní návrhy VV pro zajištění lepší kontroly a stability politiky a tím i vyšší odpovědnosti politiků.

„Jsme pro zavedení konstruktivní nedůvěry vládě. Výrazně tím podpoříme vyšší stabilitu vlády a moci výkonné jako celku. Poslanecká sněmovna, které je vládní kabinet odpovědný, totiž poměrně často jedná o vyslovení nedůvěry vládě, což politickou a ve svých důsledcích i ekonomickou situaci v České republice destabilizuje," řekla dnes vicepremiérka pro boj s korupcí a 1. místopředsedkyně VV Karolína Peake.

„Už nechceme znovu opakovat destabilizaci z malicherných důvodů v době předsednictví EU, kdy iniciátor pádu vlády Jiří Paroubek poté alibisticky říkal, že země bez vlády není jeho problém. Jsem přesvědčená, že zavedení konstruktivního vyjádření vládě je účinnou hrází destrukci a bezhlavé destabilizaci země," doplnila Kateřina Klasnová, místopředsedkyně VV a místopředsedkyně Poslanecké sněmovny.

Institut konstruktivního vyjádření nedůvěry vládě se používá v Německu, Španělsku, Maďarsku a mnoha dalších zemích. „Nijak se jím neomezuje právo pro změnu vlády odvoláním, avšak změna je možná pouze konstruktivní a pozitivní formou, tedy promptním vystřídáním za vládu novou, s většinovou podporou," upřesnila vicepremiérka Peake.

Princip vyslovení konstruktivní nedůvěry vládě, na rozdíl od nyní platného institutu vyslovení nedůvěry vládě, znamená, že kromě samotného vyslovení nedůvěry vládě musí být dosaženo shody Poslanecké sněmovny na tom, kdo bude jmenován novým předsedou vlády, který současně i sestaví vládu novou, mající důvěru sněmovny.

„Institut vyslovení konstruktivní nedůvěry vládě by byl do ústavní praxe zaveden až po nových volbách do Poslanecké sněmovny. Navržená právní úprava by tedy nebyla retroaktivní a věřím, že získá širokou podporu, i z řad opozice, protože například v Německu toto opatření zavedla tamní sociální demokracie," doplnila Karolína Peake.

S navrhovanou ústavní změnou se současně předkládá i novela zákona o jednacím řádu Poslanecké sněmovny, která zajistí praktickou realizaci zavedení tohoto ústavního institutu.

Věci veřejné předkládají z pera místopředsedkyně Kateřiny Klasnové návrh na omezení imunity a to v oblasti doživotní trestněprávní imunity. „Předložený návrh řeší největší extempore v oblasti ochrany zákonodárců, reminiscenci ještě z dob Rakouska-Uherska, která již nemá na světě obdoby a to doživotní imunitu. Její existence doposud v podstatě zakotvuje neodpovědnost jakožto osobní privilegium, stavějící poslance a senátory do nadřazeného postavení ve srovnání s ostatními občany České republiky. S touto praxí se musíme rozejít," shrnula důvody svého návrhu místopředsedkyně sněmovny Klasnová.

Po intenzivních jednáních Kateřina Klasnová získala tomuto návrhu podporu napříč sněmovnou. „Pod návrhem je tak podepsáno celé vedení Poslanecké sněmovny a předsedové všech poslaneckých klubů, proto věřím, že schvalování tohoto omezení imunity bude rychlé a kultivované," doplnila na závěr tiskové konference Klasnová.

Věci veřejné také opětovně potvrzují, že podporují zavedení přímé volby prezidenta a jejich poslanci jsou připraveni podpořit jakýkoliv konstruktivní kompromisní návrh vzešlý z jednání.

Více:
Peake (VV): Co nás také možná čeká na Šluknovsku


Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Veciverejne.cz

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

Sexuální násilí

Jak se v praxi bude dokazovat, jestli byl k souloži udělen souhlas či nikoliv? Nemám nic proti tomu, že jste změnili zákon, ale k čemu to v praxi bude? Co když jedna si budou strany v tom, zda byl udělen souhlas či nikoliv protiřečit?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Havlíček (ANO): Odmítáme stát se spolupachateli účetních experimentů

11:17 Havlíček (ANO): Odmítáme stát se spolupachateli účetních experimentů

Vyjádření na CNN Prima News k jednání o důchodech, publikované na svém veřejném facebookovém profilu