VV: Kontrolovat ČEZ? Jediní, kdo hlasovali pro, byly Věci veřejné

07.12.2012 17:25

Sněmovna dnes ve třetím čtení projednávala rozšíření pravomocí Nejvyššího kontrolního úřadu. Na základě pozměňovacího návrhu, předloženého vicepremiérkou pro boj s korupcí Karolínou Peake, však z pravomoci kontrol NKÚ byly vyňaty podniky typu ČEZ. Naopak pozměňovací návrh Kateřiny Klasnové, který zaručoval kontrolu veškerých podniků s majetkovou účastí státu, sněmovna nepřijala. ”Tady je jadně vidět, jak to kdo myslí vážně s kontrolou toku veřejných financí,” řekla Klasnová.

VV:  Kontrolovat ČEZ? Jediní, kdo hlasovali pro, byly Věci veřejné
Foto: Hans Štembera
Popisek: Logo Věcí veřejných

Návrh na rozšíření kontrolních pravomocí NKÚ ležel ve sněmovně více než rok. Nejprve dolní komora na počátku léta schálila potřebnou změnu ústavy. Bez prováděcího zákona však tato změna jako by nebyla. ”Když se konečně vládní koalice odhodlala o reálném rozšíření pravomocí NKÚ hlasovat, nechala nejprve svou vicepremiérku pro boj s korupcí předložit změnu, která z kontroly vyřazuje například ČEZ,” podotkla místopředsedkyně VV Kateřina Klasnová. Připomněla také loňský výrok předsedy TOP 09 Karla Schwarzenberga, podle nějž je veřejným tajemstvím, že ČEZ financuje politické strany. ”Právě proto jsem sama podala pozměňovací návrh, kterým jsem chtěla zajistit pravomoci Nejvyššího kontrolního úřadu v maximální možné míře. Tak, aby mohl kontrolovat ČEZ, České dráhy, městské dopravní podniky… Bohužel tato v uvozovkách protikorupční vláda opravdu razantní rozšíření pravomocí NKÚ zcela znemožnila, a to v kooperaci s ČSSD. Věci veřejné tak byly jediné, kdo hlasoval pro kontrolu ČEZu a spol.,” řekla po dnešním hlasování Klasnová. Podle ní se tak potvrdil smutný žert, že jedinou jistou většinu ve sněmovně má právě ČEZ.

Novela zákona nyní zamíří do senátu, horní komora chce o obou změnách – té ústavní i té prováděcí – jednat zároveň. Vzhledem k tomu, že dnes ani poslanci ČSSD změnu nepodpořili, dá se očekávat, že senát novely přijme. "Bude důležité sledovat, jak se k rozšíření kontrolních pravomocí NKÚ postaví senát. I když vypadla kontrola ČEZu, stále se jedná o významné rozšíření působnosti NKÚ na kontrolu hospodaření krajů, obcí, veřejnáých institucí a podniků s většinovou majetkovou účastí státu či územně samosprávního celku. Obávám se, že senát nemusí tento zákon včetně změny ústavy podpořit, podobně jako tomu bylo například u omezení imunity zákonodárců," uzavřela Klasnová.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Veciverejne.cz

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Munzar (ODS): Snaze občanů o vlastní bydlení by stát neměl házet klacky pod nohy

18:05 Munzar (ODS): Snaze občanů o vlastní bydlení by stát neměl házet klacky pod nohy

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k významu vlastního bydlení jako zajištění nezávislos…