VV: Nezávislost policie v ohrožení. Lessyho střídají Langerovy kádry

29.08.2012 13:48

Prohlášení Věcí veřejných k odvolání policejního prezidenta Petra Lessyho.

VV: Nezávislost policie v ohrožení. Lessyho střídají Langerovy kádry
Foto: Hans Štembera
Popisek: Předseda Věcí veřejných Radek John

Považujeme za skandální, pokud byl policejní prezident odvolán na základě pseudokauzy, jejíž prošetřování bylo již před rokem jednou pozastaveno.

Potvrzují se naše slova, že ministr Kubice i vláda Petra Nečase dlouhodobě nesnesou nezávislého policejního prezidenta, který nastartoval vyšetřování ve vysokých patrech politiky a uvolnil policistům ruce ve vyšetřování závažných kauz. Ministr Kubice udělal vše proto, aby policejního prezidenta kriminalizoval a zbavil nezávislého úřadu.

Vážně se obáváme o zajištění nezávislosti policie, garance férového vyšetřování a pokračováni v protikorupčním boji. Petr Nečas očividně podlehl tlaku Miroslava Kalouska a jeho veřejné nechuti vůči policejnímu prezidentovi Petru Lessymu. Na odvolání se vedle ministra Kubiceho přímo podílí šéf GIBS Bílek a nový ředitel personálního odboru MV.

Tedy ti stejní, kteří byli pro svou neschopnost odvoláni policejním prezidentem a jsou ve svých krocích vedeni osobní mstou a přímými vazbami na Ivana Langera, toho času poradce Petra Nečase. Vedení vládních stran vědělo o plánovaném odvolání Petra Lessy již od pondělka. Ve svém jednání jsou motivováni především obavou, že vláda neprosadí příští týden některý ze zákonů, se kterým spojil Petr Nečas svoji existenci, proto se po ovládnutí GIBS lidmi Ivana Langera pokusili narychlo ovládnout i policii ČR.

Cílem celé akce je rychle dosadit do funkce policejního prezidenta Langerovi blízkého Martina Červíčka. Odvoláním policejního prezidenta Petra Lessyho za souhlasu Petra Nečase, Karla Schwanzenberga a Karolíny Peake, se policie může dostat pod kontrolu starých kádrů, včetně Ivana Langera. Obdobné riziko hrozí i u GIBS a Policejního prezidia. Důvodně se obáváme, že hrozí opětovné svázání nezávislosti policie.

Situaci považujeme za velmi vážnou a zpochybňující principy právního státu. Budeme žádat okamžité svolání mimořádné schůze Sněmovny a věříme, že společně s námi, i široká veřejnost vyjádří svou nevoli. Situace je velice vážná.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Veciverejne.cz

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Seďa (SOCDEM): Tato vláda se na své občany vykašlala a lidem neustále lže

23:08 Seďa (SOCDEM): Tato vláda se na své občany vykašlala a lidem neustále lže

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k navrhovaným změnám v zákoníku práce